Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. Fluid is a substance that

(a) cannot be subjected to shear forces

(b) always expands until it fills any container

(c) has the same shear stress at a point regardless of its motion

(d) cannot remain at rest under action of any shear force

(e) flows.


Ans: d


2. Fluid is a substance which offers no resistance to change of

(a) pressure

(b) flow

(c) shape

(d) volume

(e) temperature.


Ans: c


3. Practical fluids

(a) are viscous

(b) possess surface tension

(c) are compressible

(d) possess all the above properties

(e) possess none of the above properties.


Ans: d


4. In a static fluid

(a) resistance to shear stress is small

(b) fluid pressure is zero

(c) linear deformation is small

(d) only normal stresses can exist

(e) viscosity is nil.


Ans: d


5. A fluid is said to be ideal, if it is

(a) incompressible

(b) inviscous

(c) viscous and incompressible

(d) inviscous and compressible

(e) inviscous and incompressible.


Ans: e


6. An ideal flow of any fluid must fulfill the following

(a) Newton’s law of motion

(b) Newton’s law of viscosity

(c) Pascal’ law

(d) Continuity equation

(e) Boundary layer theory.


Ans: d


7. If no resistance is encountered by displacement, such a substance is known as

(a) fluid

(b) water

(c) gas

(d) perfect solid

(e) ideal fluid.


Ans: e


8. The volumetric change of the fluid caused by a resistance is known as

(a) volumetric strain

(b) volumetric index

(c) compressibility

(d) adhesion

(e) cohesion.


Ans: c


9. Liquids

(a) cannot be compressed

(b) occupy definite volume

(c) are not affected by change in pressure and temperature

(d) are not viscous

(e) none of the above.


Ans: e


10. Density of water is maximum at

(a) 0°C

(b) 0°K

(c) 4°C

(d) 100°C

(e) 20°C.


Ans: c

Previous Post Next Post

Responsive Ad