Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions)
1. The conditions for the stable equilibrium of a floating body are

(a) the meta-center should lie above the center of gravity

(b) the center of buoyancy and the center of gravity must lie on the same vertical line

(c) a righting couple should be formed

(d) all the above are correct

(e) none of the above is correct.


Ans: d


2. Poise is the unit of

(a) surface tension

(b) capillarity

(c) viscosity

(d) shear stress in fluids

(e) buoyancy.


Ans: c


3. Metacentric height is given as the distance between

(a) the center of gravity of the body and the meta center

(b) the center of gravity of the body and the center of buoyancy

(c) the center of gravity of the body and the center of pressure

(d) center of buoyancy and metacentre

(e) none of the above.


Ans: a


4. The buoyancy depends on

(a) mass of liquid displaced

(b) viscosity of the liquid

(c) pressure of the liquid displaced

(d) depth of immersion

(e) none of the above.


Ans: a


5. The center of gravity of the volume of the liquid displaced by an immersed body is called

(a) meta-center

(b) center of pressure

(c) center of buoyancy

(d) center of gravity

(e) none of the above.


Ans: c


6. A piece of metal of specific gravity 13.6 is placed in mercury of specific gravity 13.6, what fraction of it volume is under mercury?

(a) the metal piece will simply float over the mercury

(b) the metal piece will be immersed in mercury by half

(c) whole of the metal piece will be immersed with its top surface just at mercury level

(d) metal piece will sink to the bottom

(e) none of the above.


Ans: c


7. The angle of contact in case of a liquid depends upon

(a) the nature of the liquid and the solid

(b) the material which exists above the free surface of the liquid

(c) both of die above

(d) any one of the above

(e) none of die above.


Ans: c


8. Free surface of a liquid behaves like a sheet and tends to contract to smallest possible area due to the

(a) force of adhesion

(b) force of cohesion

(c) force of friction

(d) force of diffusion

(e) none of die above.


Ans: b


9. Rain drops are spherical because of

(a) viscosity

(b) air resistance

(c) surface tension forces

(d) atmospheric pressure

(e) none of the above.


Ans: c


10. Surface energy per unit area of a surface is numerically equal to ..

(a) atmospheric pressure

(b) surface tension

(c) force of adhesion

(d) force of cohesion

(e) viscosity.


Ans: b

Previous Post Next Post

Responsive Ad