Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions)

1. The rise or depression of liquid in a tube due to surface tension increase in size of tube will

(a) increase

(b) remain unaffected

(c) may increase or decrease depending on the characteristics of liquid

(d) decrease

(e) unpredictable.


Ans: d


2. Liquids transmit pressure equally in all the directions. This is according to

(a) Boyle’s law

(b) Archimedes principle

(c) Pascal’s law

(d) Newton’s formula

(e) Chezy’s equation.


Ans: c


3. Capillary action is due to the

(a) surface tension

(b) cohesion of the liquid

(c) adhesion of the liquid molecules and the molecules on the surface of a solid

(d) all of the above

(e) none of the above.


Ans: d


4. Newton’s law of viscosity is a relationship between

(a) shear stress anctthejiate of angular distortion

(b) shear stress and viscosity

(c) shear stress, velocity and viscosity

(d) pressure, velocity and viscosity

(e) shear stress, pressure and rate of angular distortion.


Ans: a


5. The atmospheric pressure with rise in altitude decreases

(a) linearly

(b) first slowly and then steeply

(c) first steeply and then gradually

(d) unpredictable

(e) none of the above.


Ans: b


6. Pressure of the order of 10″‘ torr can be measured by

(a) Bourdon tube

(b) Pirani Gauge

(c) micro-manometer

(d) ionisastion gauge

(e) McLeod gauge.


Ans: d


7. Operation of McLeod gauge used for low pressure measurement is based on the principle of

(a) gas law

(b) Boyle’s law

(c) Charle’s law

(d) Pascal’s law

(e) McLeod’s law.


Ans: b


8. An odd shaped body weighing 7.5 kg and occupying 0.01 m3 volume will be completely submerged in a fluid having specific gravity of

(a) 1

(b) 1.2

(c) 0.8

(d) 0.75

(e) 1.25.


Ans: d


9. In an isothermal atmosphere, the pressure

(a) decreases linearly with elevation

(b) remains constant

(c) varies in the same way as the density

(d) increases exponentially with elevation

(e) unpredictable.


Ans: c


10. Mercury is often used in barometer because

(a) it is the best liquid

(b) the height of barometer will be less

(c) its vapour pressure is so low that it may be neglected

(d) both (b) and (c)

(e) it moves easily.


Ans: d

Previous Post Next Post

Responsive Ad