Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions)

1. The capillary rise at 20°C in a clean glass tube of 1 mm bore containing water is approximately

(a) 1 mm

(b) 5 mm

(c) 10 mm

(d) 20 mm

(e) 30 mm.


Ans: e


2. The difference of pressure between the inside and outside of a liquid drop is

(a)p = Txr

(b)p = T/r

(c) p = T/2r

(d)p = 2T/r

(e) none of the above.


Ans: d


3. If the surface of liquid is convex, men

(a) cohesion pressure is negligible

(b) cohesion pressure is decreased

(c) cohesion pressure is increased

(d) there is no cohesion pressure

(e) none of the above.


Ans: c


4. To avoid vaporisation in the pipe line, the pipe line over the ridge is laid such that it is not more than

(a) 2.4 m above the hydraulic gradient

(b) 6.4 m above the hydraulic gradient

(c) 10.0 m above the hydraulic gradient

(d) 5.0 above the hydraulic gradient

(e) none of the above.


Ans: b


5. To avoid an interruption in the flow of a syphon, an air vessel is provided

(a) at the inlet

(b) at the outlet

(c) at the summit

(d) ay nay point between inlet and outlet

(e) none of the above.


Ans: c


6. The vapour pressure over the concave surface is

(a) less man the vapour pressure over the plane surface

(b) equal to the vapour pressure over the plane surface

(c) greater than the vapour pressure over the plane surface

(d) zero

(e) none of the above.


Ans: a


7. The property by virtue of which a liquid opposes relative motion between its different layers is called

(a) surface tension

(b) co-efficient of viscosity

(c) viscosity

(d) osmosis

(e) cohesion.


Ans: c


8. The process of diffusion of one liquid into the other through a semi-permeable membrane is called

(a) viscosity

(b) osmosis

(c) surface tension

(d) cohesion

(e) diffusivity.


Ans: b


9. The units of dynamic or absolute viscosity are

(a) metres2 per sec

(b) kg sec/meter

(c) newton-sec per meter

(d) newton-sec2 per meter


Ans: c


10. The continuity equation is connected with

(a) viscous/unviscous fluids

(b) compressibility of fluids

(c) conservation of mass

(d) steady/unsteady flow

(e) open channel/pipe flow.


Ans: c

Previous Post Next Post

Responsive Ad