Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. A right circular cylinder open at the top is filled with liquid and rotated about its vertical axis at such a speed that half the liquid spills out, then the pressure intensity at the center of bottom is

a) zero

b) one-fourth its value when cylinder was full

c) one-half its value when cylinder was full

d) cannot be predicted from the given data


Ans: a


2. The horizontal component of force on a curved surface is equal to the

a) product of pressure intensity at its centroid and area

b) force on a vertical projection of the curved surface

c) weight of liquid vertically above the curved surface

d) force on the horizontal projection of the curved surface


Ans: b


3. A closed tank containing water is moving in a horizontal direction along a straight line at a constant speed. The tank also contains a steel ball and a bubble of air. If the tank is decelerated horizontally, then

i) the ball will move to the front

ii) the bubble will move to the front

iii) the ball will move to the rear

iv) the bubble will move to the rear Find out which of the above statements are correct ?

a) (i) and (ii)

b) (i)and(iv)

c) (ii) and (iii)

d) (iii) and (iv)


Ans: b


4. The eddy viscosity for turbulent flow is

a) a function of temperature only

b) a physical property of the fluid.

c) dependent on the flow

d) independent of the flow


Ans: c


5. Flow at constant rate through a tapering pipe is

i) steady flow

ii) uniform flow

iii) unsteady flow

iv) non-uniform flow

The correct answer is

a) (i) and (ii)

b) (i)and(iv)

c) (ii) and (iii)

d) (ii) and (iv)


Ans: b


6. In a two dimensional incompressible steady flow around an airfoil, the stream lines are 2 cm apart at a great distance from the airfoil, where the velocity is 30 m/sec. The velocity near the airfoil, where the stream lines are 1.5 cm apart, is

a) 22.5 m/sec.

b) 33 m/sec.

c) 40 m/sec.

d) 90 m/sec.


Ans: c


7. When the velocity distribution is uniform over the cross-section, the correction factor for momentum is

a) 0

b) 1

c) 4/3

d) 2


Ans: b


8. Least possible value of correction factor for

i) kinetic energy is zero

ii) kinetic energy is 1

iii) momentum is zero

iv) momentum is 1

The correct statements are

a) (i) and (iii)

b) (ii) and (iii)

c) (i) and (iv)

d) (ii) and (iv)


Ans: d


9. If the velocity is zero over half of the cross-sectional area and is uniform over the remaining half, then the momentum correction factor is

a) 1

b) 4/3

c) 2

d) 4


Ans: c


10. If velocity is zero over l/3rd of a cross-section and is uniform over remaining 2/3rd of the cross-section, then the correction factor for kinetic energy is

a) 4/3

b) 3/2

c) 9/4

d) 27/8


Ans: c


Previous Post Next Post

Responsive Ad