Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions)

1. A balloon lifting in air follows the following principle

(a) law of gravitation

(b) Archimedes principle

(c) principle of buoyancy

(d) all of the above

(e) continuity equation.


Ans: d


2. The value of the coefficient of compressibility for water at ordinary pressure and temperature in kg/cm is equal to

(a) 1000

(b) 2100

(c) 2700

(d) 10,000

(e) 21,000.


Ans: e


3. The increase of temperature results in

(a) increase in viscosity of gas

(b) increase in viscosity of liquid

(c) decrease in viscosity of gas

(d) decrease in viscosity of liquid

(e) (a) and (d) above.


Ans: d


4. Surface tension has the units of

(a) newtons/m

(b) newtons/m

(c) new tons/m

(d) newtons

(e) newton m.


Ans: c


5. Surface tension

(a) acts in the plane of the interface normal to any line in the surface

(b) is also known as capillarity

(c) is a function of the curvature of the interface

(d) decreases with fall in temperature

(e) has no units.


Ans: a


6. The stress-strain relation of the newtoneon fluid is

(a) linear

(b) parabolic

(c) hyperbolic

(d) inverse type

(e) none of the above.


Ans: a


7. A liquid compressed in cylinder has a volume of 0.04 m3 at 50 kg/cm2 and a volume of 0.039 m3 at 150 kg/cm2. The bulk modulus of elasticity of liquid is

(a) 400 kg/cm2

(b) 4000 kg/cm2

(c) 40 x 105 kg/cm2

(d) 40 x 106 kg/cm2

(e) none of the above.


Ans: b


8. The units of viscosity are

(a) metres2 per sec

(b) kg sec/metre

(c) newton-sec per metre2

(d) newton-sec per meter

(e) none of the above.


Ans: b


9. Kinematic viscosity is dependent upon

(a) pressure

(b) distance

(c) level

(d) flow

(e) density.


Ans: e


10. Units of surface tension are

(a) energy/unit area

(b) distance

(c) both of the above

(d) it has no units

(e) none of the above.


Ans: c

Previous Post Next Post

Responsive Ad