Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Fluid Mechanics MCQ (Multiple Choice Questions)

1. The pressure at a point in a fluid will not be same in all the directions when the fluid is

(a) moving

(b) viscous

(c) viscous and static

(d) inviscous and moving

(e) viscous and moving.


Ans: e


2. An object having 10 kg mass weighs 9.81kg on a spring balance. The value of ‘g’ at this place is

(a) 10m/sec2

(b) 9.81 m/sec2

(c) 10.2/m sec

(d) 9.75 m/sec2

(e) 9 m/sec .


Ans: a


3. The tendency of a liquid surface to contract is due to the following property

(a) cohesion

(b) adhesion

(c) viscosity

(d) surface tension

(e) elasticity.


Ans: d


4. The surface tension of mercury at normal temperature compared to that of water is

(a) more

(b) less

(c) same

(d) more or less depending on size of glass tube

(e) none of the above.


Ans: a


5. A perfect gas

(a) has constant viscosity

(b) has zero viscosity

(c) is in compressible

(d) is of theoretical interest

(e) none of the above.


Ans: e


6. For very great pressures, viscosity of moss gases and liquids

(a) remains same

(b) increases

(c) decreases

(d) shows erratic behavior

(e) none of the above.


Ans: d


7. A fluid in equilibrium can’t sustain

(a) tensile stress

(b) compressive stress

(c) shear stress

(d) bending stress

(e) all of the above.


Ans: c


8. Viscosity of water in comparison to mercury is

(a) higher

(b) lower

(c) same

(d) higher/lower depending on temperature

(e) unpredictable.


Ans: a


9. The bulk modulus of elasticity with increase in pressure

(a) increases

(b) decreases

(c) remains constant

(d) increases first up to certain limit and then decreases

(e) unpredictable.


Ans: a


10. The bulk modulus of elasticity

(a) has the dimensions of 1/pressure

(b) increases with pressure

(c) is large when fluid is more compressible

(d) is independent of pressure and viscosity

(e) is directly proportional to flow.


Ans: b

Previous Post Next Post

Responsive Ad