Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. The step included in generating delays is

a. determining exact required delay

b. selecting instructions for delay loop

c. finding period of clock frequency

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned


2. In case of subroutines, the actual number of instructions executed by the processor depends on

a. loop count

b. length of interrupt service routine

c. length of procedure

d. none


Ans- c. length of procedure


3. The number of instructions actually executed by the microprocessor depends on the

a. stack

b. loop count

c. program counter

d. time duration


Ans- b. loop count


4. If 'n' denotes the number of clock cycles and 'T' denotes period of the clock at which the microprocessor is running, then the duration of execution of loop once can be denoted by

a. n+T

b. n-T

c. n*T

d. n/T


Ans- c. n*T


5. The PID temperature controller using 8086 has

a. data flow

b. data flow and uses queue

c. sequential flow

d. sequential flow and uses stack


Ans- d. sequential flow and uses stack


6. The books arranged one on the other on a table is an example of

a. queue

b. queue and first-in-first out

c. stack

d. stack and last-in-first-out


Ans- d. stack and last-in-first-out


7. The reverse process of transferring the data back from the stack to the CPU register is known as

a. pulling out the stack

b. pushing out the stack

c. popping out the stack

d. popping off the stack


Ans- d. popping off the stack


8. The process of storing the data in the stack is called ?Ǫ?Ǫ?Ǫ the stack.

a. pulling into

b. pulling out

c. pushing into

d. popping into


Ans- c. pushing into


9. While retrieving data from the stack, the stack pointer is

a. incremented by 1

b. incremented by 2

c. decremented by 1

d. decremented by 2


Ans- b. incremented by 2


10. As the storing of data words onto the stack is increased, the stack pointer is

a. incremented by 1

b. decremented by 1

c. incremented by 2

d. decremented by 2


Ans- d. decremented by 2


11. When large delays are required, then to serve the purpose

a. one or more count registers can be used

b. one or more shift registers can be used

c. one or more pointer registers can be used

d. one or more index registers can be used


Ans- a. one or more count registers can be used


12  The maximum count value of 16-bit count register puts a limitation on

a. memory usage

b. storage of address of registers

c. to generate clock pulse

d. to generate maximum delay


Ans- d. to generate maximum delay


13. The Count, N can be defined as

a. required delay/duration for execution

b. duration of execution/required delay

c. required delay/number of clock cycles

d. required delay/period of clock frequency


Ans- a. required delay/duration for execution

Previous Post Next Post

Responsive Ad