Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. A macro within a macro is called

a. macro-within-macro

b. nested macro

c. macro-in-macro

d. none of the mentioned


Ans- b. nested macro


2. The process of assigning a label or macroname to the string is called

a. initialising macro

b. initialising string macro

c. defining a string macro

d. defining a macro


Ans- d. defining a macro


3. If a number of instructions are repeating through the main program, then to reduce the length of the program, ____ is used.

a. procedure

b. subroutine

c. macro

d. none of the mentioned


Ans- c. macro


4. The operands of an instruction cannot be

a. registers

b. memory operands and immediate operands

c. immediate operands

d. memory operands


Ans- b. memory operands and immediate operands


5. The registers that cannot be used as operands for arithmetic and logical instructions are

a. general purpose registers

b. pointers

c. index registers

d. segment registers


Ans- d. segment registers


6. Both the operands source and destination of an instruction cannot be

a. register, register

b. immediate data, register

c. register, immediate data

d. immediate data, memory location


Ans- c. register, immediate data


7. The instruction that is not possible among the following is

a. MOV AX, [BX].

b. MOV AX, 5555H

c. MOV AX, [SI].

d. MOV [SI], [DI].


Ans- d. MOV [SI], [DI].


8. The instruction that is not possible among the following is

a. MOV AX, BX

b. MOV AX, [BX].

c. MOV 55H, BL

d. MOV AL, 55H


Ans- c. MOV 55H, BL


9. The operands, source and destination in an instruction cannot be

a. register, register

b. memory location, memory location

c. memory location, register

d. immediate data, register


Ans- b. memory location, memory location


10. The logic required for implementing a program can be expressed in terms of

a. flowchart

b. algorithm

c. flowchart & algorithm

d. none of the mentioned


Ans- c. flowchart & algorithm

Previous Post Next Post

Responsive Ad