Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

1. To execute a program one should

a. assemble the program

b. link the program

c. apply external pulse

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned


2. While programming for any type of interrupt, the interrupt vector table is set

a. externally

b. through a program

c. either externally or through the program

d. externally and through the program


Ans- c. either externally or through the program


3. The method of defining the interrupt service routine for software is

a. same as that of hardware

b. difficult than hardware

c. easier than software

d. none of the mentioned


Ans- a. same as that of hardware


4. The beginning of the macro can be represented as

a. START

b. BEGIN

c. MACRO

d. None of the mentioned


Ans- c. MACRO


5. Which of the following statements is incorrect?

a. complete code of instruction string is inserted at each place, wherever the macroname appears

b. macro requires less time of execution than that of procedure

c. macro uses stack memory

d. macroname can be anything except registers and mnemonics


Ans- c. macro uses stack memory


6. The time required for execution of a macro is ____ that of the procedure.

a. greater than

b. less than

c. equal to

d. none of the mentioned


Ans- b. less than


7. Inserting  the statements and instructions represented by macro, directly at the place of the macroname, in the program, is known as

a. calling a macro

b. inserting a macro

c. initializing a macro

d. none of the mentioned


Ans- a. calling a macro


8. The end of a macro can be represented by the directive.

a. END

b. ENDS

c. ENDM

d. ENDD


Ans- c. ENDM


9. A macro can be used as ____

a. in data segment

b. to represent directives

c. to represent statements

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned


10. A macro can be defined as

a. beginning of a program

b. end of a program

c. after initialisation of program

d. anywhere in a program


Ans- d. anywhere in a program

Previous Post Next Post

Responsive Ad