Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. Which of the following real variable names is not valid in Fortran?

a. BETA

b. ALPHA

c. A

d. AB * 2


Ans- d. AB * 2


2. Consider the following

The first letter of a Java variable is lower case.

Each successive word in Java variable begins with a capital letter.

All other letters are lower case.

A Java variable can have a digit as first character.

Which of the above are correct?

a. All

b. 1, 2, 3 only

c. 1, 2, 4 only

d. 2, 3, 4 only


Ans- b. 1, 2, 3 only


3. In a microprocessor

a. all instructions need only one machine cycle

b. some instructions need only one machine cycle while some other instructions need more than one machine cycle

c. all instructions need only fraction of one machine cycle

d. some instructions need less than one machine cycle


Ans- b. some instructions need only one machine cycle while some other instructions need more than one machine cycle


4. Assertion (A): If source and destination addresses are made implicit the length of instruction is reduced.

Reason (R): 8085 has only 3 addressing modes.

a. Both A and R are correct and R is correct explanation of A

b. Both A and R are correct but R is not correct explanation of A

c. A is correct R is wrong

d. A is wrong R is correct


Ans- c. A is correct R is wrong


5. Most of the memory chips in static RAM

a. do not require any supply

b. need 2 V supply

c. need 5 V supply

d. need 12 V supply


Ans- c. need 5 V supply


6. The interface chip for 8086 and 16 bit ADC is

a. 8259

b. 8255

c. 8253

d. 8251


Ans- b. 8255


7. In which computer language is 'break' statement used

a. Fortran 77

b. Pascal

c. C

d. none of the above


Ans- c. C


8. Assertion (A): Microprocessor 8085 has on-chip oscillator with inbuilt crystal.

Reason (R): For frequency stability crystal oscillator is preferred.

a. Both A and R are correct and R is correct explanation of A

b. Both A and R are correct but R is not correct explanation of A

c. A is correct R is wrong

d. A is wrong R is correct


Ans- d. A is wrong R is correct


9. Consider the following program in Pascal

X = 2.57

X = (X + 0.06) * 10

I = TRUNC (X)

X = I

X = X / 10.0

The final value of X would be

a. 2

b. 2.6

c. 2.63

d. 26.3


Ans- b. 2.6


10. Temporary register in 8085 is a 16 bit register.

a. TRUE

b. FALSE


Ans- b. FALSE

Previous Post Next Post

Responsive Ad