Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

 

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Question)

1. Which of the following is not a valid variable name in C?

a. 1 a

b. a 1 2

c. a b 123

d. a b c 123


Ans- a. 1 a


2. IC (instruction cycle), FC (fetch cycle) and EC (executive cycle) are related as

a. IC = FC - EC

b. IC = FC + EC

c. IC = FC + 2EC

d. EC = IC + EC


Ans- b. IC = FC + EC


3. To multiply a number by 8 in 8085 we have to use RAL instruction

a. once

b. twice

c. thrice

d. four times


Ans- c. thrice


4. When .4546 E 5 and .5433 E 7 are to be added in normalized floating point mode

a. none of the numbers is changed to any other form

b. .4546 E 5 is changed .004546 E 7 and .5433 E 7 is not changed

c. .5433 E 7 is changed to 54.33 E 5 and .4546 E 5 is not changed

d. both the numbers are changed and their exponents are made equal to 6


Ans - b. .4546 E 5 is changed .004546 E 7 and .5433 E 7 is not changed


5. Which of the following can be accessed only sequentially?

a. Floppy disk

b. Hard disk

c. Magnetic tape

d. ROM


Ans- c. Magnetic tape


6. Binary number 1101.101 is equivalent to decimal number?

a. 13.5

b. 13.75

c. 13.625

d. 13.875


Ans- c. 13.625


7. MICR stands for

a. Magnetic Ink Chart Receipt

b. Magnetic Ink Character Recognition

c. Magnetic Ink Chart Recognition

d. Magnetic Ink Character Receipt


Ans- b. Magnetic Ink Character Recognition


8. JCOKE = 3

JCOKE = JCOKE + 1

GO TO (5, 8, 9, 11, 15, 16 18, 20) JCOKE.

After the execution of above statement, the control is transferred to statement number

a. 8

b. 11

c. 16

d. 20


Ans- b. 11


9. 8085 has 6 sign flags.

a. TRUE

b. FALSE


Ans- b. FALSE


10. Expression ++i is equivalent to

a. i = i + 2

b. i = i + 1

c. i = i - 1

d. i = i + i + i


Ans- b. i = i + 1

Previous Post Next Post

Responsive Ad