Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. The instruction that supports addition when carry exists is

a. ADD

b. ADC

c. ADD & ADC

d. None of the mentioned


Ans- b. ADC


2. The instruction that adds immediate data/contents of the memory location specified in an instruction/register to the contents of another register/memory location is

a. SUB

b. ADD

c. MUL

d. DIV


Ans- b. ADD


3. The instruction that loads the flag register completely from the word contents of the memory location is

a. PUSH

b. POP

c. PUSHF

d. POPF


Ans- d. POPF


4. The instruction that pushes the flag register on to the stack is

a. PUSH

b. POP

c. PUSHF

d. POPF


Ans- c. PUSHF


5. The instruction that loads the AH register with the lower byte of the flag register is

a. SAHF

b. AH

c. LAHF

d. PUSHF


Ans- c. LAHF


6. The instruction that loads effective address formed by destination operand into the specified source register is

a. LEA

b. LDS

c. LES

d. LAHF


Ans- a. LEA


7. The instruction that is used for finding out the codes in case of code conversion problems is

a. XCHG

b. XLAT

c. XOR

d. JCXZ


Ans- b. XLAT


8. The instructions that are used for reading an input port and writing an output port respectively are

a. MOV, XCHG

b. MOV, IN

c. IN, MOV

d. IN, OUT


Ans- d. IN, OUT


9. In POP instruction, after each execution of the instruction, the stack pointer is

a. incremented by 1

b. decremented by 1

c. incremented by 2

d. decremented by 2


Ans- c. incremented by 2


10. The instruction that pushes the contents of the specified register/memory location on to the stack is

a. PUSHF

b. POPF

c. PUSH

d. POP


Ans- c. PUSH

Previous Post Next Post

Responsive Ad