Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. Which of the following is not a mode of data transmission?

a. simplex

b. duplex

c. semi duplex

d. half duplex


Ans- c. semi duplex


2. If any change in sensor value is detected at the end of a sensor matrix scan, then the IRQ line

a. goes low

b. goes high

c. remains unchanged

d. none


Ans- b. goes high


3. The flag that increments automatically after each read or write operation to the display RAM is

a. IF

b. RF

c. AI

d. WF


Ans- c. AI


4. The FIFO status word is used to indicate the error in

a. keyboard mode

b. strobed input mode

c. keyboard and strobed input mode

d. scanned sensor matrix mode


Ans- c. keyboard and strobed input mode


5. The data that is entered from the left side of the display unit is of

a. left entry mode

b. right entry mode

c. left and right entry modes

d. none


Ans- a. left entry mode


6. When a key is pressed, the debounce circuit waits for 2 keyboard scans and then checks whether the key is still depressed in

a. scanned keyboard special error mode

b. scanned keyboard with N-key rollover

c. scanned keyboard mode with 2 key lockout

d. sensor matrix mode


Ans- b. scanned keyboard with N-key rollover


7. The mode that is programmed using "end interrupt/error mode set command" is

a. scanned keyboard special error mode

b. scanned keyboard with N-key rollover

c. scanned keyboard mode with 2 key lockout

d. sensor matrix mode


Ans- a. scanned keyboard special error mode


8. When a key is pressed, a debounce logic comes into operation in

a. scanned keyboard special error mode

b. scanned keyboard with N-key rollover

c. scanned keyboard mode with 2 key lockout

d. sensor matrix mode


Ans- c. scanned keyboard mode with 2 key lockout


9. The registers that hold the address of the word currently being written by the CPU from the display RAM are

a. control and timing register

b. control and timing register and timing control

c. display RAM

d. display address registers


Ans- d. display address registers


10. The sensor RAM acts as 8-byte first-in-first-out RAM in

a. keyboard mode

b. strobed input mode

c. keyboard and strobed input mode

d. scanned sensor matrix mode


Ans- c. keyboard and strobed input mode

Previous Post Next Post

Responsive Ad