Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. The instructions that transfer the control to some predefined address or the address specified in the instruction are called as

a. sequential control flow instructions

b. control transfer instructions

c. sequential control flow & control transfer instructions

d. none of the mentioned


Ans- b. control transfer instructions


2. The instructions which after execution transfer control to the next instruction in the sequence are called

a. Sequential control flow instructions

b. control transfer instructions

c. Sequential control flow & control transfer instructions

d. none of the mentioned


Ans- a. Sequential control flow instructions


3. If a W-bit value is '1' then the operand is of

a. 8 bits

b. 4 bits

c. 16 bits

d. 2 bits


Ans- c. 16 bits


4. In a machine instruction format, S-bit is the

a. status bit

b. sign bit

c. sign extension bit

d. none of the mentioned


Ans- c. sign extension bit 


5. The R/M field in a machine instruction format specifies

a. another register

b. another memory location

c. other operands

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned


6. The instruction format 'register to register' has a length of

a. 2 bytes

b. 1 byte

c. 3 bytes

d. 4 bytes


Ans- a. 2 bytes


7. The length of the one-byte instruction is

a. 2 bytes

b. 1 byte

c. 3 bytes

d. 4 bytes


Ans- b. 1 byte


8. A machine language instruction format consists of

a. Operand field

b. Operation code field

c. Operation code field & operand field

d. none of the mentioned


Ans- c. Operation code field & operand field


9. Operation code field is present in :

a. programming language instruction

b. assembly language instruction

c. machine language instruction

d. none of the mentioned


Ans- c. machine language instruction


10. The bit which is used by the 'REP' instruction is

a. W-bit

b. S-bit

c. V-bit

d. Z-bit


Ans- d. Z-bit

Previous Post Next Post

Responsive Ad