Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. Which of the following is not a valid integer constant in C (for 16 bit)?

a. 321

b. -162

c. -65321

d. 1


Ans- c. -65321


2. Let JCOKE = 98 and LPEPSI = 42 Consider the statement


IF (JCOKE - 3 * LPEPSI) 5, 6, 7

5 JCOKE = JCOKE + 5

6 JCOKE = JCOKE + 8

7 JCOKE = JCOKE + 11


The value of JCOKE after the execution of above statement will be

a. 103

b. 106

c. 109

d. none of the above


Ans- a. 103


3. Consider the following C program int ram


float alpha, gamma

ram = 6400

alpha = 0.562

gamma = alpha * ram + 1


Now consider the following statements about this program

1. ram is an integer variable

2. alpha, gamma are real variables

3. *, + are arithmetic operators

4. 0.562 may be an integer constant or real constant

Which of the above are correct?

a. All

b. 1, 2, 3 only

c. 2, 3, 4 only

d. 1, 2, 4 only


Ans- b. 1, 2, 3 only


4. Which of the following is a computer language?

a. MS WORD

b. Page maker

c. MS EXCEL

d. LISP


Ans- d. LISP


5. Which of the following is not an integer constant?

a. 0

b. -8

c. 1074

d. -8.1


Ans- d. -8.1


6. Read the following statements about files in Pascal

1. A file is a data structure which consists of a sequence of components of the same type.

2. The number of components in a file is variable.

3. The components in a file can be accessed only sequentially starting from the beginning of the file.

Which of the above are correct?

a. All

b. 1 and 2 only

c. 2 and 3 only

d. 1 and 3 only


Ans- a. All


7. Which of the following is not a valid real constant in C?

a. 426

b. 321

c. -621.231

d . 201.2314


Ans- a. 426


8. Which of the following DO statements is invalid in FORTRAN 77?

a. DO 161 = 1, 15

b. DO 16 1 = 1, 10, 1

c. DO 16 I = - 5, 5, 2

d. none of the above


Ans- d. none of the above


9. Assume that x = 5 and y = 2. Then in Java operation x + = y, the result is

a. x = 7

b. x = 2

c. x = 3

d. x = 2


Ans - a. x = 7


10. If A = 20 and B = - 7 in PASCAL, A mod B =

a. 6

b. 2

c. -1

d. 3


Ans- a. 6

Previous Post Next Post

Responsive Ad