Headlines
Loading...
Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. The extension that is essential for every assembly level program is

a. .ASP

b. .ALP

c. .ASM

d. .PGM


Ans- c. .ASM


2. The advantages of assembly level programming are

a. flexibility of programming is more

b. chances of error are less

c. debugging is easy

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned


3. The coded object modules of the program to be assembled are present in

a. .ASM file

b. .OBJ file

c. .EXE file

d. .OBJECT file


Ans- b. .OBJ file


4. The disadvantage of machine level programming is

a. time consuming

b. chances of error are more

c. debugging is difficult

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned


5. For 8086 microprocessor, the stack segment may have a memory block of a maximum of

a. 32K bytes

b. 64K bytes

c. 16K bytes

d. NONE


Ans- b. 64K bytes


6. 8086 does not support

a. Arithmetic operations

b. logical operations

c. BCD operations

d. Direct BCD packed multiplication


Ans- d. Direct BCD packed multiplication


7. The number of PUSH instructions and POP instructions in a subroutine must be

a. PUSH instructions must be greater than POP instructions

b. POP instructions must be greater than PUSH instructions

c. Both must be equal

d. Instructions may be any kind


Ans- c. Both must be equal


8. When a stack segment is initialised then

a. SS and SP are initialised

b. only SS is initialised

c. only SP is initialised

d. SS and SP need not be initialised


a. SS and SP are initialised


9. In the instruction, ASSUME CS : CODE, DS : DATA, SS : STACK the ASSUME directive directs to the assembler the

a. address of the stack segment

b. pointer address of the stack segment

c. name of the stack segment

d. name of the stack, code and data segments


Ans- d. name of the stack, code and data segments


10. The register or memory location that is pushed into the stack at the end must be

a. popped off last

b. pushed off first

c. popped off first

d. pushed off last


Ans- c. popped off first