Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

1. High speed USB devices neglect

a. Handshake packet

b. Token packet

c. PRE packet

d. Data packet


Ans- c. PRE packet


2. The bit packet that commands the device either to receive data or transmit data in transmission of USB asynchronous communication is

a. Handshake packet

b. Token packet

c. PRE packet

d. Data packet


Ans- b. Token packet


3. The USB supports the signaling rate of

a. full-speed USB  1 . 0  at rate of 12 Mbps

b. high-speed USB  2 . 0  at rate of 480 Mbps

c. super-speed USB  3 . 0  at rate of 596 Mbps

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned


4. The disadvantage of RS-232C is

a. limited speed of communication

b. high-voltage level signaling

c. big-size communication adapters

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned


5. The signal that may be used either to interrupt the CPU or polled by the CPU is

a. TXRDY(Transmitter ready)

b. RXRDY(Receiver ready output)

c. DSR(active low)

d. DTR(active low)


Ans- b. RXRDY(Receiver ready output)


6. TXD(Transmitted Data Output) pin carries serial stream of the transmitted data bits along with

a. start bit

b. stop bit

c. parity bit

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned


7. In 8251A, the pin that controls the rate at which the character is to be transmitted is

a. TXC(active low)

b. TXC(active high)

c. TXD(active low)

d. RXC(active low)


Ans- a. TXC(active low)


8. If the data transmission takes place in either direction, but at a time data may be transmitted only in one direction then, it is of

a. simplex mode

b. duplex mode

c. semi duplex mode

d. half duplex mode


Ans- d. half duplex mode


9. If the data is transmitted only in one direction over a single communication channel, then it is of

a. simplex mode

b. duplex mode

c. semi duplex mode

d. half duplex mode


Ans- a. simplex mode

Previous Post Next Post

Responsive Ad