Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. Which of the following is not a machine controlled instruction?

a. HLT

b. CLC

c. LOCK

d. ESC


Ans- b. CLC


2. NOP instruction introduces

a. Address

b. Delay

c. Memory location

d. None of the mentioned


Ans- b. Delay


3. Which instruction cannot force the 8086 processor out of 'halt' state?

a. Interrupt request

b. Reset

c. Both interrupt request and reset

d. Hold


Ans- d. Hold


4. The instruction that unconditionally transfers the control of execution to the specified address is

a. CALL

b. JMP

c. RET

d. IRET


Ans- b. JMP


5. The instructions that are used to call a subroutine from the main program and return to the main program after execution of called function are

a. CALL, JMP

b. JMP, IRET

c. CALL, RET

d. JMP, RET


Ans- c. CALL, RET


6. The instruction that is used as prefix to an instruction to execute it repeatedly until the CX register becomes zero is

a. SCAS

b. REP

c. CMPS

d. STOS


Ans- b. REP


7. In the RCL instruction, the contents of the destination operand undergo function as

a. carry flag is pushed into LSB & MSB is pushed into the carry flag

b. carry flag is pushed into MSB & LSB is pushed into the carry flag

c. auxiliary flag is pushed into LSB & MSB is pushed into the carry flag

d. parity flag is pushed into MSB & LSB is pushed into the carry flag


Ans- a. carry flag is pushed into LSB & MSB is pushed into the carry flag


8. The instruction that performs logical AND operation and the result of the operation is not available is

a. AAA

b. AND

c. TEST

d. XOR


Ans- c. TEST


9. The Carry flag is undefined after performing the operation

a. AAA

b. ADC

c. AAM

d. AAD


Ans- d. AAD


10. The mnemonic that is placed before the arithmetic operation is performed is

a. AAA

b. AAS

c. AAM

d. AAD


Ans- d. AAD

Previous Post Next Post

Responsive Ad