Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. Which has volatile memory?

a. Magnetic tape

b. RAM

c. Diskette

d. Hard disk


Ans- b. RAM


2. Consider the following tasks in a micro computer

1. Receiving data and instruction

2. Performing arithmetic computation

3. Performing logical computations

4. Storing data and instructions.

Which of the above are performed by ALU?

a. 2 only

b. 2 and 3 only

c. 1, 2 and 3 only

d. All


Ans- b. 2 and 3 only


3. Assertion (A): In 8085 SP and PC are 8 bit each.

Reason (R): 8085 is an 8 bit microprocessor.

a. Both A and R are correct and R is correct explanation of A

b. Both A and R are correct but R is not correct explanation of A

c. A is correct R is wrong

d. A is wrong R is correct


Ans - d. A is wrong R is correct


4. Assertion (A): To add 8 bit words, two 1C 74181 can be cascaded.

Reason (R): In 1C 74181 a sum greater than 15 leads to high carry out.

a. Both A and R are correct and R is correct explanation of A

b. Both A and R are correct but R is not correct explanation of A

c. A is correct R is wrong

d. A is wrong R is correct


Ans- c. A is correct R is wrong


5. Assertion (A): Microprocessor 8085 can address 65536 memory locations.

Reason (R): Microprocessor 8085 has 16 address lines.

a. Both A and R are correct and R is correct explanation of A

b. Both A and R are correct but R is not correct explanation of A

c. A is correct R is wrong

d. A is wrong R is correct


Ans- a. Both A and R are correct and R is correct explanation of A


6. IC 74181 performs arithmetic operations when M = 1.

a. TRUE

b. FALSE


Ans- b. FALSE


7. 8085 needs + 10 V supply.

a. TRUE

b. FALSE


Ans- b. FALSE


8. A microprocessor is generally

a. single chip SSI

b. single chip MSI

c. single chip LSI

d. any of the above


Ans- c. single chip LSI


9. A nibble corresponds to

a. 2 successive bits of data

b. 4 successive bits of data

c. 8 successive bits of data

d. 16 successive bits of data


Ans- b. 4 successive bits of data


10. Assertion (A): The data bus and address bus of 8085 are multiplexed.

Reason (R): Multiplexing reduces the number of pins.

a. Both A and R are correct and R is correct explanation of A

b. Both A and R are correct but R is not correct explanation of A

c. A is correct R is wrong

d. A is wrong R is correct


Ans- a. Both A and R are correct and R is correct explanation of A

Previous Post Next Post

Responsive Ad