Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. While selecting a memory chip the feature which should be examined is

a. capacity

b. ac characteristics

c. dc characteristics

d. all of the above


Ans- d. all of the above


2. To evaluate X = (A + B + 1.2) * (A + B - C) the sequence of operation is

a. + + + - * =

b. * + + + - =

c. + + - * + =

d. - + + + * =


Ans- a. + + + - * =


3. A 256 x 4 EPROM has

a. 8 address pins and 4 data pins

b. 8 address pins and 8 data pins

c. 4 address pins and 8 data pins

d. 4 address pins and 4 data pins


Ans- a. 8 address pins and 4 data pins


4. Which of the following can not be used as a variable name in C?

a. else

b. coal

c. ram

d. vendy


Ans- a. else


5. EEPROM permits

a. read operation only

b. read and byte erase operations

c. read, byte erase and byte write operations

d. read, byte erase, byte write and chip erase operations


Ans- d. read, byte erase, byte write and chip erase operations


6. Consider the following DO statement in Fortran 77


DO 52 N = 1, 10, 3


The number of DO loop executions in the above statement is

a. 1

b. 10

c. 3

d. 4


Ans- d. 4


7. In

ALU 1C 74181

the addition and subtraction is in

a. 2's complement

b. 1's complement

c. binary

d. none of the above


Ans- a. 2's complement


8. Which of the following is invalid in Basic?

a. A ** B + - C

b. A ** B - C

c. A * B - C

d. A * B - C ** D


Ans- a. A ** B + - C


9. In Java it is possible to have

1. An array of integers

2. An array of string objects

3. An array of arrays

4. An array on integer and strings

Which of the above are correct?

a. All

b. 1, 2 and 3 only

c. 1 and 2 only

d. 1, 3 and 4 only


Ans- b. 1, 2 and 3 only


10. Which is not a valid Java variable

a. lot

b. c 1t

c. s $ 2

d. 2 s $


Ans- d. 2 s $

Previous Post Next Post

Responsive Ad