Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. The contents of a base register are added to the contents of index register in

a. indexed addressing mode

b. based indexed addressing mode

c. relative based indexed addressing mode

d. based indexed and relative based indexed addressing mode


Ans- d. based indexed and relative based indexed addressing mode


2. The instruction, JMP 5000H:2000H;is an example of

a. intrasegment direct mode

b. intrasegment indirect mode

c. intersegment direct mode

d. intersegment indirect mode


Ans- c. intersegment direct mode


3. If the location to which the control is to be transferred lies in a different segment other than the current one, then the mode is called

a. intrasegment mode

b. intersegment direct mode

c. intersegment indirect mode

d. intersegment direct and indirect mode


Ans- d. intersegment direct and indirect mode


4. The addressing mode that is used in unconditional branch instructions is

a. intrasegment direct addressing mode

b. intrasegment indirect addressing mode

c. intrasegment direct and indirect addressing mode

d. intersegment direct addressing mode


Ans- b. intrasegment indirect addressing mode


5. If the offset of the operand is stored in one of the index registers, then it is

a. based indexed addressing mode

b. relative based indexed addressing mode

c. indexed addressing mode

d. none of the mentioned


Ans- c. indexed addressing mode


6. The instruction, MOV AX,[BX] is an example of

a. direct addressing mode

b. register addressing mode

c. register relative addressing mode

d. register indirect addressing mode


Ans- d. register indirect addressing mode


7. If the data is present in a register and it is referred using the particular register, then it is

a. direct addressing mode

b. register addressing mode

c. indexed addressing mode

d. immediate addressing mode


Ans- b. register addressing mode


8. The instruction, MOV AX, [2500H] is an example of

a. immediate addressing mode

b. direct addressing mode

c. indirect addressing mode

d. register addressing mode


Ans- b. direct addressing mode


9. The instruction, MOV AX, 1234H is an example of

d. register addressing mode

b. direct addressing mode

c. immediate addressing mode

d. based indexed addressing mode


Ans- c. immediate addressing mode


10. The instruction, MOV AX, 0005H belongs to the address mode

a. register

b. direct

c. immediate

d. register relative


Ans- c. immediate

Previous Post Next Post

Responsive Ad