Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. The Isolation transformers are generally used for

a. protecting low power circuit

b. isolation

c. protecting low power circuit and isolation

d. none


Ans- c. protecting low power circuit and isolation


2. The firing angles of thyristors are controlled by

a. pulse generating circuits

b. relaxation oscillators

c. microprocessor

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned


3. A simple scheme for rotating the shaft of a stepper motor is called

a. rotating scheme

b. shaft scheme

c. wave scheme

d. none


Ans- c. wave scheme


4. The number of pulses required for one complete rotation of the shaft of the stepper motor is equal to the

a. number of internal teeth on a rotor

b. number of internal teeth on a stator

c. number of internal teeth on a rotor and stator

d. number of external teeth on a stator


Ans- a. number of internal teeth on a rotor


5. The internal schematic of a typical stepper motor has

a. 1 winding

b. 2 windings

c. 3 windings

d. 4 windings


Ans- d. 4 windings


6. The device that is used to obtain an accurate position control of rotating shafts in terms of steps is

a. DC motor

b. AC motor

c. Stepper motor

d. Servo motor


Ans- c. Stepper motor


7. The DAC 0800 has a settling time of

a. 100 milliseconds

b. 100 microseconds

c. 50 milliseconds

d. 50 microseconds


Ans- a. 100 milliseconds


8. An operational amplifier connected to the output of AD 7523 is used

a. to convert current output to output voltage

b. to provide additional driving capability

c. as current-to-voltage converter

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned


9. To save the DAC from negative transients the device connected between OUT1 and OUT2 of AD 7523 is

a. p-n junction diode

b. Zener

c. FET

d. BJT (Bipolar Junction transistor)


Ans- b. Zener


10. DAC (Digital to Analog Converter) finds application in

a. digitally controlled gains

b. motor speed controls

c. programmable gain amplifiers

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned

Previous Post Next Post

Responsive Ad