Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. The labels or constants that can be used by any module in the program is possible when they are declared as

a. PUBLIC

b. LOCAL

c. GLOBAL

d. Either PUBLIC or GLOBAL


Ans- c. GLOBAL


2. The recurrence of the numerical values or constants in a program code is reduced by

a. ASSUME

b. LOCAL

c. LABEL

d. EQU


Ans- d. EQU


3. The directive that marks the starting of the logical segment is

a. SEG

b. SEGMENT

c. SEG & SEGMENT

d. PROC


Ans- b. SEGMENT


4. The directive that directs the assembler to start the memory allotment for a particular segment/block/code from the declared address is

a. OFFSET

b. LABEL

c. ORG

d. GROUP


Ans- c. ORG


5. The directive that updates the location counter to the next even address while executing a series of instructions is

a. EVN

b. EVEN

c. EVNE

d. EQU


Ans- b. EVEN


6. The directive that marks the end of a logical segment is

a. ENDS

b. END

c. ENDS & END

d. None of the mentioned


Ans- a. ENDS


7. The directive that marks the end of an assembly language program is

a. ENDS

b. END

c. ENDS & END

d. None of the mentioned


Ans- b. END


8. The directive used to inform the assembler, the names of the logical segments to be assumed for different segments used in the program is

a. ASSUME

b. SEGMENT

c. SHORT

d. DB


Ans- a. ASSUME


9. The assembler directives which are the hints using some predefined alphabetical strings are given to

a. processor

b. memory

c. assembler

d. processor & assembler


Ans- c. assembler

Previous Post Next Post

Responsive Ad