Headlines
Loading...
Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. If 'n' denotes the number of rows that are to be refreshed in a single refresh interval, 'td' denotes the range of time it may take then, refresh time (tr) can be defined as

a. n*td

b. td/n

c. n/td

d. tdn


Ans- b. td/n


2. A timer that derives pulse for refreshing action or time for which a dynamic RAM cell can hold data charge level practically constant is

a. constant timer

b. data managing timer

c. refresh timer

d. qualitative timer


Ans- c. refresh timer


3. The number of memory chips that are enabled at a time for refresh activity is

a. 2

b. 4

c. 8

d. more than 1


Ans- d. more than 1


4. Memory refresh activity is

a. initialised by processor

b. initialised by external bus master

c. initialised by refresh mechanism

d. initialised either by processor or by external bus


Ans- c. initialised by refresh mechanism


5. The field in which dynamic RAM is more complicated than static RAM is

a. complexity

b. interfacing circuit

c. execution unit

d. cost


Ans- b. interfacing circuit


6. The process of refreshing the data in the RAM to reduce the possibility of data loss is known as

a. data cycle

b. regain cycle

c. retain cycle

d. refresh cycle


Ans- d. refresh cycle


7. To store the charge as a representation of data, the basic dynamic RAM cell uses

a. resistor

b. capacitor

c. diode

d. transistor


Ans- c. diode


8. If a typical static RAM cell requires 6 transistors then corresponding dynamic RAM requires

a. 1 transistor along with capacitance

b. 2 transistors along with resistance

c. 3 transistors along with diode

d. 2 transistors along with capacitance


Ans- a. 1 transistor along with capacitance


9. Whenever a large memory  is required in a microcomputer system, the memory subsystem is generally designed using

a. Static RAM

b. Dynamic RAM

c. Both static and dynamic RAM

d. ROM


Ans- b. Dynamic RAM


10. The advantage of dynamic RAM is

a. high packing density

b. low cost

c. less power consumption

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned