Headlines
Loading...
Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Microprocessor MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. The instruction that converts the result in an unpacked decimal digits is

a. AAA

b. AAS

c. AAM

d. All of the mentioned


Ans- d. All of the mentioned


2. During comparison operation, the result of comparing or subtraction is stored in

a. memory

b. registers

c. stack

d. no where


Ans- d. no where


3. The instruction, CMP to compare source and destination operands it performs

a. addition

b. subtraction

c. division

d. multiplication


Ans- b. subtraction


4. In general, the destination operand of an instruction can be

a. memory location

b. register

c. immediate data

d. memory location and register


Ans- d. memory location and register


5. In general, the source operand of an instruction can be

a. memory location

b. register

c. immediate data

d. all of the mentioned


Ans- d. all of the mentioned


6. The flag that acts as Borrow flag in the instruction, SBB is

a. direction flag

b. carry flag

c. parity flag

d. trap flag


Ans- b. carry flag


7. The instruction that enables subtraction with borrow is

a. DEC

b. SUB

c. SBB

d. None of the mentioned


Ans- c. SBB


8. The instruction that subtracts 1 from the contents of the specified register/memory location is

a. INC

b. SUBB

c. SUB

d. DEC


Ans- d. DEC


9. The instruction, "INC" increases the contents of the specified register or memory location by

a. 2

b. 0

c. 1

d. 3


Ans- c. 1


10. The instruction "JUMP" belongs to

a. sequential control flow instructions

b. control transfer instructions

c. branch instructions

d. control transfer & branch instructions


Ans- d. control transfer & branch instructions