Theory of Computation MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Theory of Computation MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. Languages of a automata is

a. If it is accepted by automata

b. If it halts

c. If automata touch final state in its life time

d. All language are language of automata


Ans- a. If it is accepted by automata


2. There are ____ tuples in finite state machine.

a. 4

b. 5

c. 6

d. Unlimited


Ans- d. Unlimited


3. The sum of minimum and maximum number of final states for a DFA n states is equal to:

a. n+1

b. n

c. n-1

d. n+2


Ans- a. n+1


4. The maximum sum of in degree and out degree over a state in a DFA can be determined as: ?= {a, b, c, d}

a. 4+4

b. 4+16

c. 4+0

d. Depends on the Language


Ans- d. Depends on the Language


5. The maximum number of transition which can be performed over a state in a DFA? ?= {a, b, c}

a. 1

b. 2

c. 3

d. 4


Ans- c. 3


6. How many languages are over the alphabet R?

a. countably infinite

b. countably finite

c. uncountable finite

d. uncountable infinite


Ans- d. uncountable infinite


7. For a machine to surpass all the letters of alphabet excluding vowels, how many number of states in DFA would be required?

a. 3

b. 2

c. 22

d. 27


Ans- a. 3


8. The password to the admins account="administrator". The total number of states required to make a password-pass system using DFA would be ____

a. 14 states

b. 13 states

c. 12 states

d. A password pass system cannot be created using DFA


Ans- a. 14 states


9. Which of the following is not an example of finite state machine system?

a. Control Mechanism of an elevator

b. Combinational Locks

c. Traffic Lights

d. Digital Watches


Ans- d. Digital Watches


10. Can a DFA recognize a palindrome number?

a. Yes

b. No

c. Yes, with input alphabet as ?*

d. Can't be determined


Ans- b. No

Previous Post Next Post

Responsive Ad