Headlines
Loading...
Theory of Computation MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Theory of Computation MCQ (Multiple Choice Questions) - SchoolingAxis

Theory of Computation MCQ (Multiple Choice Questions)

 1. The total number of states to build the given language using DFA: L= {w | w has exactly 2 a's and at least 2 b's}

a. 10

b. 11

c. 12

d. 13


Ans- a. 10


2. Predict the number of transitions required to automate the following language using only 3 states: L= {w | w ends with 00}

a. 3

b. 2

c. 4

d. Cannot be said


Ans- a. 3


3. L1= {w | w does not contain the string tr } L2= {w | w does contain the string tr}; Given ?= {t, r}, The difference of the minimum number of states required to form L1 and L2?

a. 0

b. 1

c. 2

d. Cannot be said


Ans- a. 0


4. Which among the following is not an application of FSM?

a. Lexical Analyser

b. BOT

c. State charts

d. None of the mentioned


Ans- d. None of the mentioned


5. Which among the following can be an example of application of finite state machine(FSM)?

a. Communication Link

b. Adder

c. Stack

d. None of the mentioned


Ans- a. Communication Link


6. Which of the following do we use to form an NFA from a regular expression?

a. Subset Construction Method

b. Power Set Construction Method

c. Thompson Construction Method

d. Scott Construction Method


Ans- c. Thompson Construction Method


7. John is asked to make an automaton which accepts a given string for all the occurrence of '1001' in it. How many number of transitions would John use such that, the string processing application works?

a. 9

b. 11

c. 12

d. 15


Ans- a. 9


8. Which of the following is an application of Finite Automaton?

a. Compiler Design

b. Grammar Parsers

c. Text Search

d. All of the mentioned


Ans- d. All of the mentioned


9. It is less complex to prove the closure properties over regular languages using:

a. NFA

b. DFA

c. PDA

d. Can't be said


Ans- a. NFA


10. Under which of the following operation, NFA is not closed?

a. Negation

b. Kleene

c. Concatenation

d. None of the mentioned


Ans- d. None of the mentioned