720+ Strength of Materials Multiple Choice Questions with Answers

Strength of Materials

 1. Calculate the resultant force of dam with given self weight 800kN and water pressure be 500kN.. 

A. 943.4 kN. 
B. 956.7 kN. 
C. 948.6 kN. 
D. 939.1 KN. 
Answer = 943.4 kN

2. When the reservoir is empty tension occurs at ___________. 
A. Toe. 
B. Heel. 
C. Top width. 
D. Bottom width. 
Answer = Toe

3. What is the mix proportion for M15 grade concrete?. 
A. 0.04238425925925926. 
B. 0.043101851851851856. 
C. 0.043819444444444446. 
D. 0.04453703703703704. 
Answer = 0.043101851851851856

4. Laterite is an example of ___________ rock.. 
A. Siliceous. 
B. Argillaceous. 
C. Calcareous. 
D. Metamorphic. 
Answer = Argillaceous

5. ________ is crystalline and compact in structure.. 
A. Marbles. 
B. Granite. 
C. Kadapa slabs. 
D. Shahabad stones. 
Answer = Marbles

6. As per IS, the standard dimensions for a brick is _______ (in cm).. 
A. 19×8×8. 
B. 19×9×8. 
C. 19×9×9. 
D. 19×8×9. 
Answer = 19×9×9

7. Formation of white patches on the surface on the bricks is ____________. 
A. Tempering. 
B. Porosity. 
C. Shrinkage. 
D. Efflorescence. 
Answer = Efflorescence

8. ______ bricks can withstand up to a temperature of 1800°C.. 
A. Refractory. 
B. Fly ash. 
C. Clay. 
D. Cement. 
Answer = Refractory

9. According to IS, the minimum expansion joint in construction should be ________. 
A. 18mm to 30 mm. 
B. 15mm to 24mm. 
C. 18mm to 25mm. 
D. 22mm to 30mm. 
Answer = 18mm to 25mm

10. The edges formed by the intersection of plane surfaces of a brick are known as _________. 
A. Arises. 
B. Stretcher. 
C. Header. 
D. Frog. 
Answer = Arises

11. The depression made in the face of brick during its manufacture is _________. 
A. Brick tile. 
B. Bat. 
C. Frog. 
D. Quoin closer. 
Answer = Frog

12. Calculate the eccentricity of a rectangular dam of width 4 m. Take the distance between the water face and point where resultant cuts the base as 5.25 m.. 
A. 2.25m. 
B. 3.25m. 
C. 4.35m. 
D. 5.35m. 
Answer = 3.25m

13. Calculate the horizontal water pressure acting on a dam. The total depth of water be 13m. Take specific weight of water be 10kN/m^3.. 
A. 765 kN. 
B. 845 kN. 
C. 965 kN. 
D. 1175 kN. 
Answer = 845 kN

14. Calculate the self-weight of a rectangular dam of 22m high and 8m wide. It contains water upto a height of 20m. Consider the specific weight of masonry be 25 kN/m^3.. 
A. 3560 kN. 
B. 5432 kN. 
C. 4400 kN. 
D. 5680 kN. 
Answer = 4400 kN

15. The pressure intensity of water at free surface is ________. 
A. Zero. 
B. Maximum. 
C. Minimum. 
D. Uniform. 
Answer = Zero

16. Self weight of dam acts in ___________ direction.. 
A. Vertical. 
B. Horizontal. 
C. Inclined. 
D. Parallel. 
Answer = Vertical

17. The maximum compressive stresses developed at the base of the dam should not exceed permissible ___________ stresses for masonry.. 
A. Tensile. 
B. Crippling. 
C. Compressive. 
D. Shear. 
Answer = Compressive

18. For no _______ to develop in the dam section the resultant should always lie within the middle third.. 
A. Compression. 
B. Tension. 
C. Shear. 
D. Buckling. 
Answer = Tension

19. Calculate the self weight of trapezoidal dam with top width 5m and bottom width 8m. The height of dam is 15 m. Consider specific weight of masonry be 25kN/m^3.. 
A. 3456.5 kN. 
B. 2768.5 kN. 
C. 2437.5 kN. 
D. 3450 kN. 
Answer = 2437.5 kN

20. The material(earth) retained by the retaining wall is called as __________. 
A. Surcharge. 
B. Turf. 
C. Foliate. 
D. Back fill. 
Answer = Back fill

21. The inclination of surcharge to the horizontal is called ____________. 
A. Surcharge elevation. 
B. Surcharge angle. 
C. Surcharge factor. 
D. Surcharge depression. 
Answer = Surcharge angle

22. Which of the following is practical pressure?. 
A. Active earth pressure. 
B. Passive earth pressure. 
C. Soil moisture tension. 
D. Horizontal water pressure. 
Answer = Active earth pressure

23. The angle of internal friction for water is __________. 
A. 180°. 
B. 100°. 
C. 0°. 
D. 270°. 
Answer = 0°

24. Which of the following is theoretical pressure?. 
A. Active earth pressure. 
B. Passive earth pressure. 
C. Soil Tension. 
D. Horizontal water pressure. 
Answer = Passive earth pressure

25. Which of the following is an example for plasticizer?. 
A. Ca. 
B. Mg. 
C. Zn. 
D. Hg. 
Answer = Ca

26. _______ curing is adopted for columns and walls.. 
A. Moist curing. 
B. Membrane curing. 
C. Ponding. 
D. Descending stage. 
Answer = Moist curing

27. Prestressed concrete is an example of _____________. 
A. Malleability. 
B. Ductility. 
C. Fatigue. 
D. Plasticity. 
Answer = Fatigue

28. Calculate the eccentricity of a trapezoidal dam with a distance between the centre of gravity and point where the resultant cuts the base is 5m. The bottom width of the dam is 3m.. 
A. 2.5m. 
B. 3.5m. 
C. 4.5m. 
D. 5m. 
Answer = 3.5m

29. Which of the following is not a failure of retaining wall?. 
A. Structural slide. 
B. Shear sliding. 
C. Crushing. 
D. Slope pitching. 
Answer = Crushing

30. ________ pressure which occurs commonly in dams.. 
A. Passive earth pressure. 
B. Active earth pressure. 
C. Soil moisture tension. 
D. Wind pressure. 
Answer = Active earth pressure

31. _________ failures contribute 40% to earthen dams.. 
A. Seepage. 
B. Structural. 
C. Hydraulic. 
D. Natural. 
Answer = Hydraulic

32. Which of the following filters are also known as chimney drains?. 
A. Horizontal filter. 
B. Inclined filter. 
C. Rock toe. 
D. Toe drain. 
Answer = Inclined filter

33. Zoned earthen dams are also known as ______. 
A. Heterogeneous dams. 
B. Core wall dams. 
C. Homogeneous dams. 
D. Hydraulic dam. 
Answer = Heterogeneous dams

34. ___________ dams are built with key trenches.. 
A. Heterogeneous earth dam. 
B. Homogeneous earth dam. 
C. Earth Dam with Core wall. 
D. Rolled fill dam. 
Answer = Earth Dam with Core wall

35. Line of seepage is also known as __________. 
A. Hydraulic gradient. 
B. Phreatic line. 
C. Seepage gradient. 
D. Hydraulic seepage line. 
Answer = Phreatic line

36. ____________ represents the top stream line.. 
A. Phreatic line. 
B. Hydraulic gradient line. 
C. Seepage gradient. 
D. Hydraulic seepage line. 
Answer = Phreatic line

37. The hydrostatic pressures on phreatic line are equal to____. 
A. Zero. 
B. Maximum. 
C. Minimum. 
D. Constant. 
Answer = Zero

38. Expand MWL?. 
A. Minimum water level. 
B. Maximum water level. 
C. Meagre water level. 
D. Most wind level. 
Answer = Maximum water level

39. ______ is the difference of Level between full reservoir level and top of the dam.. 
A. Net free board. 
B. Gross free board. 
C. Design free board. 
D. Over free board. 
Answer = Gross free board

40. By keeping the phreatic line within the downstream toe, the ___________ can be avoided.. 
A. Piping. 
B. Gullying. 
C. Sloughing. 
D. Over topping. 
Answer = Sloughing

41. Springs(closely coiled) are examples of _____________. 
A. stiffness. 
B. hardness. 
C. toughness. 
D. creep. 
Answer = stiffness

42. Perennial canals are also known as ________. 
A. Inundation canal. 
B. Productive canal. 
C. Feeder canal. 
D. Permanent canal. 
Answer = Permanent canal

43. To ensure economy in dam sections, the ______ should be minimum.. 
A. Base width. 
B. Top width. 
C. Spillway length. 
D. Toe of the wall. 
Answer = Base width

44. Calculate the maximum stress at the base section is the self weight is 4400 kN. The top and bottom width of them are 3 and 8 m respectively. Take (e) = 2.97.. 
A. 1658.15 kN/m^2. 
B. 1775.12 kN/m^2. 
C. 1897.45 kN/m^2. 
D. 2336.67 kN/m^2. 
Answer = 1775.12 kN/m^2

45. If the maximum stress is positive, then the nature of stress is ____. 
A. Tensile. 
B. Shearing. 
C. Compressive. 
D. Bending. 
Answer = Compressive

46. Determine the eccentricity of the dam section, if the base width of the dam be 6m. Take Z = 5.5m.. 
A. 2.5. 
B. 1.5. 
C. 3.5. 
D. 4.5. 
Answer = 2.5

47. Calculate the minimum stress developed at the heel of the dam, if the self weight of the dam is 924 kN and the base with is 6 metres [Take e = 0.0945m].. 
A. 145 kN/m^2. 
B. 139 kN/m^2. 
C. 167 kN/m^2. 
D. 183 kN/m^2. 
Answer = 139 kN/m^2

48. The side slopes depend on ____________ conditions of a proposed dam.. 
A. Toe width. 
B. Height of foundation. 
C. Character of material. 
D. Free board allowance. 
Answer = Character of material

49. Molitor’s formula can be used for calculation of ___________. 
A. Freeboard. 
B. Toe width. 
C. Wave height. 
D. Base drop. 
Answer = Wave height

50. The height of the dam = free board + ___________. 
A. FTL. 
B. MWL. 
C. FRL. 
D. HFL. 
Answer = HFL

51. _____________ sections allow the surplus discharge to flow in dams.. 
A. Mulching. 
B. Over reinforced. 
C. Breaching. 
D. Balanced. 
Answer = Breaching

52. If the minimum stress developed is negative, then the nature of stress is ___________. 
A. Shearing. 
B. Tensile. 
C. Bending. 
D. Compressive. 
Answer = Tensile

53. ____________ creates concentrated seepage in dams section.. 
A. Longitudinal cracks. 
B. Transverse cracks. 
C. Construction cracks. 
D. Contraction cracks. 
Answer = Transverse cracks

54. The upstream slope recommended for sand and gravel with RCC core wall is __________. 
A. 0.04305555555555556. 
B. 0.12569444444444444. 
C. 2.5:1. 
D. 1.5:1. 
Answer = 2.5:1

55. Major distributaries discharge varies from ____________. 
A. 0.25 to 5 cumecs. 
B. 2 to 4 cumecs. 
C. 1.5 to 5 cumecs. 
D. 1.2 to 5 cumecs. 
Answer = 0.25 to 5 cumecs

56. Field channels are also known as ______. 
A. Branch canals. 
B. Slope channels. 
C. Water courses. 
D. Contour canals. 
Answer = Water courses

57. The structures constructed along are distributaries are called as _______. 
A. Inlets. 
B. Outlets. 
C. Distributaries. 
D. Channels. 
Answer = Outlets

58. Slope in the beam at any point is measured in ____________. 
A. Degrees. 
B. Minutes. 
C. Radians. 
D. Metric tonnes. 
Answer = Radians

59. Elastic curve is also known as __________. 
A. Refraction curve. 
B. Reflection curve. 
C. Deflection curve. 
D. Random curve. 
Answer = Deflection curve

60. Which of the following method is not used for determining slope and deflection at a point?. 
A. Moment area method. 
B. Double integration method. 
C. Isoheytal method. 
D. Macaulay’s method. 
Answer = Isoheytal method

61. The slope is denoted by _______. 
A. k. 
B. y. 
C. i. 
D. c. 
Answer = i

62. Calculate the slope at supports, if the area is 180kNm^2. Take flexural rigidity as 50000.. 
A. 0.0054 radians. 
B. 0.0072 radians. 
C. 0.0036 radians. 
D. 0.108 radians. 
Answer = 0.0036 radians

63. In cantilever beams, the slope is _____________ at fixed end.. 
A. Maximum. 
B. Zero. 
C. Minimum. 
D. Uniform. 
Answer = Zero

64. Slope is maximum at _______ in simply supported beams.. 
A. Mid span. 
B. Through out. 
C. Supports. 
D. At point of loading. 
Answer = Mid span

65. Mohr’s theorem- 1 states ________. 
A. E/AI. 
B. I/EA. 
C. A/EI. 
D. A=EI. 
Answer = A/EI

66. Using Mohr’s theorem, calculate the maximum slope of a cantilever beam if the bending moment area diagram is 90kNm^2. Take EI = 4000 kNm^2.. 
A. 0.0225 radians. 
B. 0 0367 radians. 
C. 0.0455 radians. 
D. 0.066 radians. 
Answer = 0.0225 radians

67. Contour canals are also called as ______. 
A. Single bank canal. 
B. Ridge canal. 
C. Side slope canal. 
D. Watershed canal. 
Answer = Single bank canal

68. ______________ provides employment to the cultivators at the time of famine.. 
A. Productive canal. 
B. Link canal. 
C. Protective canal. 
D. Inundation canal. 
Answer = Protective canal

69. ______________ bricks are used in the lining of blast furnaces.. 
A. Magnesia. 
B. Dolomite. 
C. Bauxite. 
D. Fly ash. 
Answer = Dolomite

70. _____________ bricks are resistant to corrosion.. 
A. silica bricks. 
B. magnesia bricks. 
C. bauxite bricks. 
D. fire bricks. 
Answer = bauxite bricks

71. _____________ bricks are used in the lining of electric furnace.. 
A. Frosterite. 
B. Spinel. 
C. Chrome. 
D. Basic. 
Answer = Spinel

72. The finished product after burning magnesite is named as ___________. 
A. Perillax. 
B. Hellyx. 
C. Pyrolytaex. 
D. Syrilax. 
Answer = Perillax

73. Units of deflection are _________. 
A. kNm. 
B. kN/m. 
C. kN. 
D. m. 
Answer = m

74. Which of the following method is used to determine the slope and deflection at a point?. 
A. Arithmetic increase method. 
B. Mathematical curve setting. 
C. Macaulay’s method. 
D. Lacey’s method. 
Answer = Macaulay’s method

75. Deflection is denoted by _______. 
A. i. 
B. y. 
C. h. 
D. e. 
Answer = y

76. In cantilever beams, the deflection is zero at ___________. 
A. Free and. 
B. Fixed end. 
C. At supports. 
D. Through out. 
Answer = Fixed end

77. Mohr’s theorem -¡¡ states?. 
A. Ax/EI. 
B. A/Ex. 
C. A/EI. 
D. Ae=Ix. 
Answer = Ax/EI

78. Calculate the deflection if the slope is 0.0225 radians. Take the distance of centre of gravity of bending moment to free end as 2 metres.. 
A. 45mm. 
B. 35mm. 
C. 28mm. 
D. 49mm. 
Answer = 45mm

79. Which of the following is not a cross drainage work?. 
A. Aqueduct. 
B. Level crossing. 
C. Head regulator. 
D. Super passage. 
Answer = Head regulator

80. Tail escape is also called as ___________. 
A. Outlet. 
B. Cross regulator. 
C. Weir type escape. 
D. Surplus escape. 
Answer = Weir type escape

81. The land where all the water comes from ___________. 
A. Ridge dam. 
B. Watershed. 
C. Meander. 
D. Groynes. 
Answer = Watershed

82. ____________ reduces storm water discharge.. 
A. Rain water harvesting. 
B. Water harvesting. 
C. Watershed. 
D. Watershed management. 
Answer = Water harvesting

83. Which of the following is not a soil moisture conservation method?. 
A. Spreading manure. 
B. Crop rotation. 
C. Recharge to ground water. 
D. By mulches. 
Answer = Recharge to ground water

84. Nutrients like ca, mg, si, al, S, K are lost due to ____________. 
A. Soil erosion. 
B. Percolation. 
C. Water logging. 
D. Watershed. 
Answer = Percolation

85. Warabandi has been practiced in India for more than ____________ years.. 
A. 130 years. 
B. 125 years. 
C. 140 years. 
D. 145 years. 
Answer = 125 years

86. Gold, Copper and lead are the examples of ______. 
A. Ductility. 
B. Creep. 
C. Plasticity. 
D. Malleability. 
Answer = Plasticity

87. The ratio of maximum deflection of a beam to its ___________ is called stiffness of the beam.. 
A. Load. 
B. Slope. 
C. Span. 
D. Reaction at the support. 
Answer = Span

88. Stiffness of the beam is inversely proportional to the _____ of the beam.. 
A. Slope. 
B. Support reaction. 
C. Deflection. 
D. Load. 
Answer = Deflection

89. The maximum ____ should not exceed the permissible limit to the span of the beam.. 
A. Slope. 
B. Deflection. 
C. Loaddl Bending moment. 
D. None of the mentioned. 
Answer = Deflection

90. In cantilever beam the deflection occurs at ______. 
A. Free end. 
B. Point of loading. 
C. Through out. 
D. Fixed end. 
Answer = Free end

91. In an ideal fluid, the ____________ stresses are pretend to be absent.. 
A. Bending. 
B. Shearing. 
C. Tensile. 
D. Compressive. 
Answer = Shearing

92. Air and water are the examples of ___________. 
A. Non Newtonian fluids. 
B. Vortex fluids. 
C. Real fluids. 
D. Ideal fluids. 
Answer = Ideal fluids

93. _______ fluids are practical fluids. 
A. Ideal. 
B. Real. 
C. Vortex. 
D. Newtonian. 
Answer = Real

94. Specific weight of water at 4°C is ____________ N/m^3.. 
A. 9810.0. 
B. 9760.0. 
C. 9950.0. 
D. 9865.0. 
Answer = 9810.0

95. The inverse of specific weight of a fluid is __________. 
A. Specific gravity. 
B. Specific Volume. 
C. Compressibility. 
D. Viscosity. 
Answer = Specific Volume

96. Calculate the specific gravity of mercury.. 
A. 12.5. 
B. 14.7. 
C. 13.6. 
D. 11.8. 
Answer = 13.6

97. Specific gravity of water is __________. 
A. 0.8. 
B. 1.0. 
C. 1.2. 
D. 1.5. 
Answer = 1.0

98. Compute the maximum deflection at free end of a cantilever beam subjected to udl for entire span of l metres.. 
A. wl^4/8EI. 
B. wl^4/4EI. 
C. wl^3/8EI. 
D. wl^2/6EI. 
Answer = wl^4/8EI

99. Calculate the maximum deflection of a cantilever beam with udl on entire span of 3m the intensity of you udl be 25 kN/m. Take EI as 4000 kN/m^2.. 
A. 0.052m. 
B. 0.063m. 
C. 0.076m. 
D. 0.09m. 
Answer = 0.063m

100. Which of the following is not an example of Malleability?. 
A. Wrought Iron. 
B. Ornamental silver. 
C. Torsteel. 
D. Ornamental gold. 
Answer = Torsteel

101. __________ of a beam is a measure of its resistance against deflection.. 
A. Strength. 
B. Stiffness. 
C. Slope. 
D. Maximum bending. 
Answer = Stiffness

102. The maximum induced ___________ stresses should be within the safe permissible stresses to ensure strength of the beam.. 
A. Tensile. 
B. Compressive. 
C. Bending. 
D. Lateral. 
Answer = Bending

103. Elastic line is also called as ___________. 
A. Deflection curve. 
B. Plastic curve. 
C. Linear curve. 
D. Hooke’s curve. 
Answer = Deflection curve

104. In simply supported beams, the slope is _____________ at supports.. 
A. Minimum. 
B. Zero. 
C. Maximum. 
D. Uniform. 
Answer = Maximum

105. In simply supported beam deflection is maximum at ____________. 
A. Midspan. 
B. Supports. 
C. Point of loading. 
D. Through out. 
Answer = Midspan

106. ____________ is the best example for accelerator (admixture).. 
A. Sulphonated formaldehyde. 
B. Calcium chloride. 
C. Sulphonated naphthalene. 
D. Polyglycolesters. 
Answer = Calcium chloride

107. _____________ is used to reduce the time for hardening of concrete.. 
A. Accelerators. 
B. Super plasticizer. 
C. Retarder. 
D. Air entraining admixture. 
Answer = Retarder

108. Full form of LEED ________. 
A. Leadership in Energy and Efficiency Development. 
B. Leadership in Environmental and Energy Design. 
C. Leadership in Energy and Environmental Design. 
D. Leadership in Efflorescence and Energy Demand. 
Answer = Leadership in Energy and Environmental Design

109. _____ has a lower heat of hydration.. 
A. Quarry dust. 
B. Fly ash. 
C. Ordinary Portland cement. 
D. Bulk sand. 
Answer = Fly ash

110. The factors that influence rate of hydration is _________. 
A. The fineness of cement. 
B. Temperature of cement. 
C. Quality of water. 
D. Temperature of water. 
Answer = The fineness of cement

111. The average crushing strength of precast concrete blocks as per CAI is __________. 
A. 4.5 N/mm^2. 
B. 5 N/mm^2. 
C. 3.5 N/mm^2. 
D. 4 N/mm^2. 
Answer = 3.5 N/mm^2

112. A simply supported beam of span as shown in the figure is subjected to a concentrated load w at its metre span and also to a uniformly distributed load equality w what is the total diffraction it its midpoint.. 
A. 18 Wl^3 /384 EI. 
B. 13 Wl^3/ 384 EI. 
C. 5 Wl^3/ 384 EI. 
D. 18 Wl^3/ 384 EI. 
Answer = 13 Wl^3/ 384 EI

113. Meander ratio is the ratio of meander belt to __________. 
A. Meander depth. 
B. Meander width. 
C. Meander length. 
D. Meander cross-section. 
Answer = Meander length

114. A cantilever beam subjected to a point load at free end of span "l" m and possess flexural rigidity (EI).. 
A. Wl^3 / 6EI. 
B. Wl^4/ 8EI. 
C. Wl^2/ 2EI. 
D. Wl^4/ 5EI. 
Answer = Wl^2/ 2EI

115. Cantilever scaffolding is also known as ____________. 
A. mason’s scaffolding. 
B. suspended scaffolding. 
C. needle scaffolding. 
D. ladder scaffolding. 
Answer = needle scaffolding

116. Scaffolding you generally adopted when the height of structure is above ___________. 
A. 1.3 m. 
B. 1.5 m. 
C. 1.7 m. 
D. 2.2 m. 
Answer = 1.5 m

117. The horizontal platform in between any two flights of a staircase is called ___________. 
A. Landing. 
B. Balustrade. 
C. Nosing. 
D. Stringer. 
Answer = Landing

118. The ratio of maximum load to the unit area is ________. 
A. Ultimate bearing capacity. 
B. Allowable bearing capacity. 
C. Safe bearing capacity. 
D. Bearing capacity. 
Answer = Bearing capacity

119. ______ is part of a structure which transmits the load to the soil underneath.. 
A. Basement. 
B. Plinth. 
C. Lentils. 
D. Foundation. 
Answer = Foundation

120. Full form of NBC ___________. 
A. Nominal Building Centre. 
B. National Building Code. 
C. National Building Cluster. 
D. Nominal Buoyance Centre. 
Answer = National Building Code

121. The ultimate bearing capacity/factor of safety = ____________. 
A. Bearing capacity. 
B. Allowance bearing capacity. 
C. Safe bearing capacity. 
D. Soil consolidation capacity. 
Answer = Safe bearing capacity

122. _____ is measured on percentage basis.. 
A. Camber. 
B. Formation width. 
C. Super elevation. 
D. Shoulder. 
Answer = Camber

123. ______ bridge any opening like a window, door, cupboard etc in a building.. 
A. Sunshade. 
B. Lintel. 
C. Footings. 
D. Stairs. 
Answer = Lintel

124. The first solar cooker was developed in the year ____________. 
A. 1947.0. 
B. 1953.0. 
C. 1945.0. 
D. 1960.0. 
Answer = 1945.0

125. Solar arrays are defined in terms of ____________. 
A. Circuits. 
B. Diodes. 
C. Kernel. 
D. Panels. 
Answer = Circuits

126. In a cantilever of span "L" subjected to a concentrated load of "W" at a distance of L/3 from free end. The deflection is ________. 
A. WL^3/3EI. 
B. 14WL^3/81EI. 
C. WL^3/81EI. 
D. 8WL^3/81EI. 
Answer = 8WL^3/81EI

127. Calculate the slope in a simply supported beam subjected to point load at centre. Take the EI into consideration.. 
A. Wl^3/4EI. 
B. Wl^2/16EI. 
C. Wl^3/8EI. 
D. Wl^4/6EI. 
Answer = Wl^2/16EI

128. Which of the following is a mechanical property of materials?. 
A. Surface Tension. 
B. Compressibility. 
C. Elasticity. 
D. Specific volume. 
Answer = Elasticity

129. In cantilever beams, the extra support is known as ____________. 
A. Hinch. 
B. Prop. 
C. Cripple. 
D. Indeterminate end. 
Answer = Prop

130. Prop reduces ___________ in the beam.. 
A. Deflection. 
B. Slope. 
C. Shear. 
D. Moment. 
Answer = Deflection

131. Which of the following is indeterminate structure?. 
A. Singly rereinforced beam. 
B. Propped cantilever beam. 
C. Over hanging beam. 
D. Simply supported beam. 
Answer = Propped cantilever beam

132. ____________ is used to produce due to temperature variation in indeterminate structures.. 
A. Stresses. 
B. Strains. 
C. Deflections. 
D. Moment. 
Answer = Stresses

133. In cantilever beams, the maximum deflection occurs at ___________. 
A. Fixed end. 
B. Free end. 
C. Through out. 
D. Point of loading. 
Answer = Free end

134. As per IRC, maximum width of lane considered as ____________. 
A. 2.44 m. 
B. 2.35 m. 
C. 3.5 m. 
D. 3.4 m. 
Answer = 2.44 m

135. ______ is the area of land acquired and reserved for future development.. 
A. Right of pier. 
B. Carriage way. 
C. Right of way. 
D. Camber. 
Answer = Right of way

136. Stability of high rise vehicles will be affected due to ____________. 
A. Camber. 
B. Gradient. 
C. Super elevation. 
D. Formation Width. 
Answer = Camber

137. The longitudinal rise or fall off road surface along its length is _________. 
A. Camber. 
B. Super elevation. 
C. Gradient. 
D. Carriage way. 
Answer = Gradient

138. Which of the following gradient is usually used in the construction of roads?. 
A. Exceptional gradient. 
B. Limiting gradient. 
C. Hydraulic gradient. 
D. Ruling gradient. 
Answer = Ruling gradient

139. According to IRC, the height of the object is taken to the height of ___________ mm.. 
A. 200 mm. 
B. 100 mm. 
C. 450 mm. 
D. 600 mm. 
Answer = 100 mm

140. What is the minimum shoulder width provided for village roads?. 
A. 1.25 m. 
B. 1.4 m. 
C. 0.5 m. 
D. 1 m. 
Answer = 0.5 m

141. In case of vertical curves, the ____________ are taken above the road.. 
A. Gradient. 
B. Super elevation. 
C. Earth quantities. 
D. Summit. 
Answer = Earth quantities

142. The time required for overtaking ___________ seconds.. 
A. 9 to 14. 
B. 8 to 10. 
C. 11 to 15. 
D. 14 to 19. 
Answer = 9 to 14

143. _____ provide gradual introduction of super elevation.. 
A. Transition curves. 
B. Summit curves. 
C. Joint curves. 
D. Adjoining curves. 
Answer = Transition curves

144. The upward deflection caused by the prop is _____________. 
A. Pl^3/2EI. 
B. Pl^2/3EI. 
C. Pl^3/3EI. 
D. Pl^4/3EI. 
Answer = Pl^3/3EI

145. Stiffness of the propped cantilever is _________. 
A. 4EI/l. 
B. 6EI/l. 
C. 8EI/I. 
D. 5EI/l. 
Answer = 4EI/l

146. The major losses of energy due to friction are calculated by using _________. 
A. Ingli’s formulae. 
B. Emperical notations. 
C. Chezy’s Equation. 
D. Lacey’s Theory. 
Answer = Chezy’s Equation

147. The ratio of A/P is ___________. 
A. Hydraulic radius. 
B. Arbitrary datum. 
C. T E L. 
D. H G L. 
Answer = Hydraulic radius

148. Determine the velocity of flow in a pipe if the discharge capacity is 270 litres per second and cross sectional area is 5 cm^2.. 
A. 4.5 m/s. 
B. 5.4 m/s. 
C. 3.4 m/s. 
D. 2.5 m/s. 
Answer = 5.4 m/s

149. Calculate the reaction at prop of cantilever, if the span of beam is 5m and load is 20 kN.. 
A. 4.25 kN. 
B. 5 kN. 
C. 6.25 kN. 
D. 8 kN. 
Answer = 6.25 kN

150. The highest point on syphon is known as ____. 
A. Summit. 
B. Crown. 
C. Limb. 
D. Tread. 
Answer = Summit

151. The position between the summit and the lower reservoir is known as ___________. 
A. Inlet leg. 
B. Outlet leg. 
C. Pressure head. 
D. Datum. 
Answer = Outlet leg

152. Full form of TEL is _________. 
A. Total Emission Line. 
B. Thermal Electro Light. 
C. Total Energy Line. 
D. Total Electro Light. 
Answer = Total Energy Line

153. The width of broad gauge is ___________. 
A. 1.445m. 
B. 1.676m. 
C. 1 m. 
D. 0.61 m. 
Answer = 1.676m

154. Which of the following gauge is the Indian Standard Gauge?. 
A. Broad gauge. 
B. Narrow gauge. 
C. Light gauge. 
D. Metre gauge. 
Answer = Broad gauge

155. _____ is the weakest part in railway track.. 
A. Rail joint. 
B. Sleepers. 
C. Ballast. 
D. Spikes. 
Answer = Rail joint

156. About 90% railway tracks laid with ___________ rails in the world.. 
A. DH rails. 
B. BH rails. 
C. FF rails. 
D. GH rails. 
Answer = FF rails

157. Brass is an example of ____________. 
A. Creep. 
B. Fatigue. 
C. Toughness. 
D. Hardness. 
Answer = Toughness

158. A beam which is inbuilt in at its support is called _________. 
A. Cantilever beam. 
B. Simply supported beam. 
C. Fixed beam. 
D. Continuous beam. 
Answer = Fixed beam

159. Fixed beam is also known as _______. 
A. Encaster beam. 
B. Constressed beam. 
C. In built beam. 
D. Constricted beam. 
Answer = Encaster beam

160. In fixed beams, the slope at the supports be ___________. 
A. Minimum. 
B. Zero. 
C. Maximum. 
D. Throughout. 
Answer = Zero

161. _______ changes induce large stresses in a fixed beam.. 
A. Lateral. 
B. Deflection. 
C. Temperature. 
D. Slope. 
Answer = Temperature

162. A beam 6 metres long is fixed at it ends. It carries a udl of 5 kN/m. Find the maximum bending moment in the beam.. 
A. 15 kNm. 
B. 20 kNm. 
C. 35 kNm. 
D. 40 kNm. 
Answer = 15 kNm

163. Calculate the maximum deflection of a fixed beam carrying udl of 5 kN/m. The span of beam is 6 m. Take E = 200kN/m^2 and I = 5×10^7 mm^4.. 
A. 1.865 m. 
B. 2.235 m. 
C. 1.6875 m. 
D. 2.5 m. 
Answer = 1.6875 m

164. Calculate the load intensity of fixed beam if the maximum deflection shall not exceed 1/ 400 of the span. Take EI as 10^10 kN mm^2.. 
A. 40 kN. 
B. 35 kN. 
C. 45 kN. 
D. 60 kN. 
Answer = 45 kN

165. ____ is known as a serpentine curve.. 
A. Circular curve. 
B. Transition curve. 
C. Reverse curve. 
D. Leminiscate curve. 
Answer = Reverse curve

166. The maximum super elevation to be provided is ___. 
A. 2 in 15. 
B. 1 in 15. 
C. 1 in 10. 
D. 2 in 10. 
Answer = 1 in 15

167. ______ curves are used to solve the problems of land acquisition.. 
A. Vertical curves. 
B. Horizontal curves. 
C. Circular curves. 
D. Transition curves. 
Answer = Horizontal curves

168. The limiting gradient for mountainous terrain is ________. 
A. 0.06. 
B. 0.07. 
C. 0.08. 
D. 0.05. 
Answer = 0.06

169. Which of the following do not have units?. 
A. Specific weight. 
B. Specific gravity. 
C. Specific volume. 
D. Mass density. 
Answer = Specific gravity

170. In engineering properties of soils, the "e" denotes?. 
A. Compressibility. 
B. Water content. 
C. Porosity. 
D. Voids ratio. 
Answer = Voids ratio

171. _____ is a glacier deposit of sand, gravel or clay.. 
A. Till. 
B. Tull. 
C. Loess. 
D. Mart. 
Answer = Till

172. The bearing capacity of laminated rocks used in foundation is ___________. 
A. 1450 kN/m^2. 
B. 1620 kN/m^2. 
C. 1785 kN/m^2. 
D. 2125 kN/m^2. 
Answer = 1620 kN/m^2

173. In fixed beams, the maximum deflection at __________ is reduced.. 
A. Centre. 
B. Supports. 
C. At point of loading. 
D. Through out. 
Answer = Centre

174. Fixing couples means _____. 
A. End moments. 
B. Support couples. 
C. Support moments. 
D. End supports. 
Answer = Support moments

175. _________ is provided to prevent the debris from entering into the penstock.. 
A. Tash rack. 
B. Surge tank. 
C. Anchor blocks. 
D. Power house. 
Answer = Tash rack

176. __________ regulates the speed of turbine.. 
A. Tail race. 
B. Anchor blocks. 
C. Power house. 
D. Surge tank. 
Answer = Surge tank

177. The sheet of water flowing through a notch is called ________. 
A. Sill. 
B. Crest. 
C. Scour. 
D. Nappe. 
Answer = Nappe

178. Which of the following is empirical formula coined by Francis?. 
A. 2.36 LH^3/2. 
B. 1.84 LH^3/2. 
C. 3.34 LH^3/2. 
D. 1.96 LH^3/2. 
Answer = 1.84 LH^3/2

179. Calculate discharge of a weir 2 metre long with a water flow over a head of 250 mm use Francis formula.. 
A. 0.34 m^3/s. 
B. 0.46 m^3/s. 
C. 0.25 m^3/s. 
D. 0.65 m^3/s. 
Answer = 0.46 m^3/s

180. 1 litre = ____________ m^3.. 
A. 10^4. 
B. 10^3. 
C. 10^-3. 
D. 10^-4. 
Answer = 10^-3

181. In cipoletti weir, the side slopes are _______________. 
A. 1 in 3. 
B. 1 in 2. 
C. 1 in 5. 
D. 1 in 4. 
Answer = 1 in 4

182. The flow of thick oil through a small tube is an example for _________. 
A. Laminar flow. 
B. Turbulent flow. 
C. Rotational flow. 
D. Steady flow. 
Answer = Laminar flow

183. Flow in rivers is an example of __________ flow.. 
A. Rotational. 
B. Laminar. 
C. Compressible. 
D. Turbulent. 
Answer = Turbulent

184. What is the point of contraflexure in a fixed beam of span 5m?. 
A. 3m. 
B. 2.75 m. 
C. 3.75 m. 
D. 4 m. 
Answer = 3.75 m

185. Water table should be at least __________ m below subgrade.. 
A. 1.5m. 
B. 3 m. 
C. 1.2 m. 
D. 2.5 m. 
Answer = 1.2 m

186. Torsteel is an example of _______. 
A. Elasticity. 
B. Plasticity. 
C. Malleability. 
D. Ductility. 
Answer = Ductility

187. A beam which is supported on more than two supports is called as______. 
A. Fixed beam. 
B. Continuous beam. 
C. Cantilever beam. 
D. Simply supported beam. 
Answer = Continuous beam

188. Which of the following them is also known as multi span beam _______. 
A. Cantilever beam. 
B. Simply supported beam. 
C. Fixed beam. 
D. Continuous beam. 
Answer = Continuous beam

189. In deflection of a continuous beam, when loaded there will be convexity upwards over _________ supports.. 
A. End. 
B. Alternate. 
C. Intermediate. 
D. Every. 
Answer = Intermediate

190. The _________ is more over the supports then at midspan in continuous beams.. 
A. Slope. 
B. Bending moment. 
C. Deflection. 
D. Shear force. 
Answer = Bending moment

191. Moment distribution method is also known as __________. 
A. Hardy Cross method. 
B. Macaulay’s method. 
C. Mohr’s Theorems method. 
D. Kennedy’s theory. 
Answer = Hardy Cross method

192. Which of the following device is not based on Bernoulli’s equation?. 
A. Venturimeter. 
B. Orificemeter. 
C. Hydraulic lift. 
D. Pitot tube. 
Answer = Hydraulic lift

193. Pascal’s law is applied in ____________. 
A. Pitot tube. 
B. Hydraulic lift. 
C. Orificemeter. 
D. Venturimeter. 
Answer = Hydraulic lift

194. Which of the following devices measures the velocity of flow?. 
A. Pitot tube. 
B. Venturimeter. 
C. Orificemeter. 
D. Hydraulic jacks. 
Answer = Pitot tube

195. Which of the following is the coefficient of pitot tube?. 
A. 0.96. 
B. 0.98. 
C. 0.97. 
D. 0.95. 
Answer = 0.98

196. Bernoulli’s equation is applicable only for ___________ flow.. 
A. Rotational. 
B. Steady. 
C. Compressible. 
D. Unsteady. 
Answer = Steady

197. Flow of water when a tap is just open is an example of __________ flow.. 
A. Uniform. 
B. Steady. 
C. Un steady. 
D. Turbulent. 
Answer = Un steady

198. A Straight cantilever of uniform area carries a udl over its entire length. If the free end of a cantilever is now prop at the level of the fixed end, the vertical force required at the prop be __________. 
A. 3/4 W. 
B. 3/8 W. 
C. 5/8 W. 
D. W. 
Answer = 3/8 W

199. ____________ is used to empty a tank of water having no outlet.. 
A. Venacontracta. 
B. Syphon. 
C. Summit. 
D. Dyne. 
Answer = Syphon

200. Find out the elongation of a tie of 2m long, if the axial rigidity is 5000 × 10^4 mm^2. The axial pull be 20 kN.. 
A. 0.8 mm. 
B. 0.6 mm. 
C. 0.5 mm. 
D. 1mm. 
Answer = 0.8 mm

201. Glass is an example of _________. 
A. Elastic. 
B. Brittle. 
C. Toughness. 
D. Hardness. 
Answer = Brittle

202. The maximum negative bending moment in fixed beam carrying udl occurs at ________. 
A. Mid span. 
B. 1/3 of the span. 
C. Supports. 
D. Half of the span. 
Answer = Supports

203. A fixed beam of the uniform section is carrying a point load at the centre, if the moment of inertia of the middle half portion is reduced to half its previous value, then the fixed end moments will ______. 
A. Increase. 
B. Remains constant. 
C. Decrease. 
D. Change their direction. 
Answer = Increase

204. A propped cantilever beam carrying total load "W" distributed evenly over its entire length calculate the vertical force required in the prop.. 
A. 3/4 W. 
B. W. 
C. 5/8 W. 
D. 3/8 W. 
Answer = 3/8 W

205. _____ is a small opening made in the bottom or sides of a tank.. 
A. Mouthpiece. 
B. Orifice. 
C. Sill. 
D. Sluice. 
Answer = Orifice

206. A mouthpiece is a short length of a pipe which is not more than __________ times its diameter.. 
A. 43528.0. 
B. 43591.0. 
C. 43467.0. 
D. 43499.0. 
Answer = 43499.0

207. The section which has a minimum cross sectional are in a flow is known as _______. 
A. Vena contracta. 
B. Thyrocade. 
C. Submergent. 
D. Upstream edge. 
Answer = Vena contracta

208. Bell mouthed orifices can be categorised in according to ___________. 
A. Size. 
B. Shape. 
C. Shape of upstream. 
D. Nature of discharge. 
Answer = Shape of upstream

209. Which of the following is not a hydraulic coefficient?. 
A. Coefficient of contraction. 
B. Coefficient of discharge. 
C. Coefficient of viscosity. 
D. Coefficient of velocity. 
Answer = Coefficient of viscosity

210. Theorotical velocity = _______. 
A. (2gh)^1/3. 
B. (2gh)^1/2. 
C. (2gh)^1/4. 
D. 2gh. 
Answer = (2gh)^1/2

211. The Cv taken for sharp edged orifice generally is _________. 
A. 0.97. 
B. 0.98. 
C. 0.95. 
D. 0.99. 
Answer = 0.98

212. Coeffecient of discharge varies from ___________ to __________. 
A. 0.64 to 0.68. 
B. 0.61 to 0.65. 
C. 0.63 to 0.67. 
D. 0.67 to 0.7. 
Answer = 0.61 to 0.65

213. Calculate the actual velocity of jet if the coefficient of velocity is 0.97. The head of water on the orifice of diameter 2 cm is 6 m.. 
A. 11 m/s. 
B. 12 m/s. 
C. 10.5 m/s. 
D. 13 m/s. 
Answer = 10.5 m/s

214. _________ is a structure made up of several members connected to each other.. 
A. Frame. 
B. Form work. 
C. Strut. 
D. Caisson. 
Answer = Frame

215. A frame which is composed of members just sufficient to keep it in equilibrium, such frame is ___________. 
A. Redundant frame. 
B. Perfect frame. 
C. Imperfect frame. 
D. Deficient frame. 
Answer = Perfect frame

216. In the equation m = 2j-3 ; the letter "j" stands for __________. 
A. Joists. 
B. Junctions. 
C. Joints. 
D. Jumble. 
Answer = Joints

217. In statically determinate structures _______ is independent.. 
A. Shear force. 
B. Bending moment. 
C. Shear stress. 
D. Axial load. 
Answer = Bending moment

218. What is the splay provided in splayed wing walls?. 
A. 30°. 
B. 45°. 
C. 60°. 
D. 90°. 
Answer = 45°

219. The wing wall resembling the letter "U" in plan, is ___________. 
A. Return wing wall. 
B. Approach wing wall. 
C. Splayed wing wall. 
D. Straight wing wall. 
Answer = Return wing wall

220. __________ coat develop resistant texture.. 
A. Prime coat. 
B. Seal coat. 
C. Tack coat. 
D. Open coat. 
Answer = Seal coat

221. Which of the following roads (pavements) does not develop any corrugations?. 
A. Bituminous. 
B. Concrete. 
C. Water bound macadam. 
D. Asphalt. 
Answer = Concrete

222. Which of the following is the weakest part in the railway track?. 
A. Rail joint. 
B. Plates. 
C. Spikes. 
D. Lugs. 
Answer = Rail joint

223. Sabotage problem is eliminated in _______. 
A. Round spike. 
B. Dog spike. 
C. Screw spike. 
D. Polar spike. 
Answer = Screw spike

224. ________ are made of high carbon steel to withstand heavy stresses.. 
A. Fish plates. 
B. Fish bolts. 
C. Spikes. 
D. Lugs. 
Answer = Fish bolts

225. For each sleeper _______ pandrol clips are used.. 
A. 3.0. 
B. 2.0. 
C. 4.0. 
D. 5.0. 
Answer = 4.0

226. The Wheels of Rolling stock have slope ________. 
A. 1 in 10. 
B. 1 in 15. 
C. 1 in 20. 
D. 1 in 30. 
Answer = 1 in 20

227. ________ are transverse ties on which the rails are laid.. 
A. Lugs. 
B. Sleepers. 
C. Spikes. 
D. Clips. 
Answer = Sleepers

228. _______ permits track circuiting.. 
A. Clips. 
B. Rails. 
C. Spikes. 
D. Sleepers. 
Answer = Sleepers

229. The Velocity at which flow changes from viscous to turbulent is called __________ velocity.. 
A. Critical. 
B. Frictional. 
C. Relative. 
D. Nominal. 
Answer = Critical

230. Flow in circular pipes will be turbulent is Reynolds number is _________. 
A. < 2800. 
B. > 2800. 
C.  2800. 
D. ~ 2800. 
Answer = > 2800

231. _____ number is the ratio between inertia and viscous forces.. 
A. Lamina’s. 
B. Parker’s. 
C. Macadam’s. 
D. Reynold’s. 
Answer = Reynold’s

232. The frictional resistance is ______ to the surface area of contact.. 
A. Inversely proportional. 
B. Directly proportional. 
C. Equal. 
D. Not equal. 
Answer = Directly proportional

233. ___________ flow the liquid particles move along straight parallel paths.. 
A. Steady. 
B. Unsteady. 
C. Laminar. 
D. Turbulent. 
Answer = Laminar

234. The __________ resistance is independent of the nature of surface contact.. 
A. Frictional. 
B. Skid. 
C. Shear. 
D. Coupling. 
Answer = Frictional

235. Calculate the specific weight of oil. If the specific gravity is 0.95. Take specific weight of water is 1000 kg/m^3.. 
A. 750 kg/m^3. 
B. 850 kg/m^3. 
C. 950 kg/m^3. 
D. 1250 kg/m^3. 
Answer = 950 kg/m^3

236. In _______ liquid flows under atmospheric pressure.. 
A. Pipe flow. 
B. Open channel. 
C. Stream. 
D. Aqueduct. 
Answer = Open channel

237. The energy gradient line is _______ to drop in bed, in an open channel.. 
A. Equal. 
B. Parallel. 
C. Perpendicular. 
D. Unequal. 
Answer = Equal

238. Aqueduct is an example of __________ channel.. 
A. Natural. 
B. Prismatic. 
C. Non prismatic. 
D. Artificial. 
Answer = Artificial

239. Rectangular channel is _________ channel.. 
A. non Prismatic. 
B. Prismatic. 
C. Natural. 
D. Artificial. 
Answer = Prismatic

240. Expand RVF _________. 
A. Rapid Vary Fluid. 
B. Rise in Virtual Flow. 
C. Rapidly Varied flow. 
D. Rapidly Viscous flow. 
Answer = Rapidly Varied flow

241. Froude number is the ratio of inertial force to the _________ force.. 
A. Shear. 
B. Gravity. 
C. Uplift. 
D. Viscous. 
Answer = Gravity

242. For super critical flow, Fr _________ 1.. 
A. >. 
B. <. 
C. =. 
D. ~. 
Answer = >

243. If the thickness of plate is negligible when compared to the diameter of the cylindrical, then it is called __________. 
A. Thick cylinder. 
B. Thin cylinder. 
C. Hoop cylinder. 
D. Circumferential cylinder. 
Answer = Thin cylinder

244. Oil tanks, steam boilers, gas pipes are examples of _____________. 
A. Thick shells. 
B. Thin cylinders. 
C. Hoop cylinders. 
D. Longitudinal cylinders. 
Answer = Thin cylinders

245. In _________ shells, the stress distribution is not uniform over the thickness of the material.. 
A. Thick. 
B. Thin. 
C. Hoop. 
D. Circumferential. 
Answer = Thick

246. Hydraulic radius is denoted by _________. 
A. T. 
B. A. 
C. R. 
D. N. 
Answer = R

247. Hydraulic depth is a ratio of wetted area to _____. 
A. Bottom width. 
B. Top width. 
C. Diameter. 
D. Radius. 
Answer = Top width

248. What is the hydraulic depth (D) of a rectangular section?. 
A. y. 
B. 1/3 y. 
C. y^2. 
D. y/5. 
Answer = y

249. In manning’s formula, V = 1/n×m^2/3×i^(1/2). N stands for ___________. 
A. Coefficient of viscosity. 
B. Coefficient of rugosity. 
C. Coefficient of runoff. 
D. Coefficient of friction. 
Answer = Coefficient of rugosity

250. What is the coefficient of rugosity for brick lined surface?. 
A. 0.011. 
B. 0.012. 
C. 0.015. 
D. 0.013. 
Answer = 0.015

251. Most economical section is also called as __________. 
A. Most active section. 
B. Most effective section. 
C. Most efficient section. 
D. Superior section. 
Answer = Most efficient section

252. For most economical section __________ should be minimum.. 
A. P. 
B. A. 
C. R. 
D. N. 
Answer = P

253. A rectangular channel has cross sectional area of 50 m^2. If the channel section is to be most economical calculate the depth. Take B = 10m.. 
A. 10 m. 
B. 5 m. 
C. 8 m. 
D. 12 m. 
Answer = 5 m

254. _________ are used to change the water level in a canal.. 
A. Sluice gates. 
B. Lock gates. 
C. Check gates. 
D. Scour gates. 
Answer = Lock gates

255. The flow of water is controlled in hydraulic structures by ____________. 
A. Sluice gates. 
B. Check gates. 
C. Lock gates. 
D. Drain gates. 
Answer = Sluice gates

256. The units of discharge are _____________. 
A. m/s. 
B. m^2/s. 
C. m^3/s. 
D. m. 
Answer = m^3/s

257. The stress acts tangential to circumference is called ______ stress.. 
A. Hoop. 
B. Fluid. 
C. Longitudinal. 
D. Yield. 
Answer = Hoop

258. The hoop stress is _____________ along the x axis.. 
A. Tensile. 
B. Parabolic. 
C. Compressed. 
D. Transverse. 
Answer = Tensile

259. The cylinder has a tendency to split up along _____________ due to circumferential stress.. 
A. Area. 
B. Radius. 
C. Diameter. 
D. Length. 
Answer = Diameter

260. ____________ is half the circumferential stress.. 
A. Hoop stress. 
B. Longitudinal stress. 
C. Fluid stress. 
D. Transverse stress. 
Answer = Longitudinal stress

261. Which of the following is also known as axial stress?. 
A. Shear stress. 
B. Longitudinal stress. 
C. Bending stress. 
D. Hoop stress. 
Answer = Longitudinal stress

262. The layers of wood wearing thickness from ____________ to __________ is called veneers.. 
A. 0.4 to 0.6 mm. 
B. 0.5 to 0.8 mm. 
C. 0.4 to 0.6 mm. 
D. 0.5 to 0.7 mm. 
Answer = 0.4 to 0.6 mm

263. _____________ is used as decorative facings.. 
A. Plywood. 
B. Veneers. 
C. Ply ware. 
D. Battens. 
Answer = Veneers

264. Which of the following is known as block board?. 
A. Batten board. 
B. Plywood. 
C. Fiber board. 
D. Veneer. 
Answer = Batten board

265. Which of the following is also known as pressed woods?. 
A. Ply wood. 
B. Ply ware. 
C. Batten board. 
D. Fiber wood. 
Answer = Fiber wood

266. Which of the following boards are used in making partitions covering?. 
A. Lamin boards. 
B. Particle boards. 
C. Straw boards. 
D. Eco board. 
Answer = Lamin boards

267. ____________ boards are manufactured from sugarcane waste obtained from bagasse.. 
A. Eco board. 
B. Straw board. 
C. Lamin board. 
D. Particle board. 
Answer = Eco board

268. Plastic is a ____________ substance.. 
A. Eco friendly. 
B. Inorganic. 
C. Organic. 
D. Natural. 
Answer = Organic

269. Plastic possess tensile strength of _______________. 
A. 4.2 tonnes/cm^2. 
B. 5.6 tonnes/cm^2. 
C. 3.4 tonnes/cm^2. 
D. 4.8 tonnes/cm^2. 
Answer = 5.6 tonnes/cm^2

270. ________ is an example of thermoplastic.. 
A. Shellac. 
B. Bakelite. 
C. Phenol formaldehyde. 
D. Urea formaldehyde. 
Answer = Shellac

271. What is the minimum percentage of reinforcement provided in mild steel?. 
A. 0.12 % of gross area. 
B. 0.15 % of gross area. 
C. 0.18 % of gross area. 
D. 0.2 % of gross area. 
Answer = 0.15 % of gross area

272. Which of the following stress can also be known as hoop stress?. 
A. Axial stress. 
B. Longitudinal stress. 
C. Fluid stress. 
D. Circumferential stress. 
Answer = Circumferential stress

273. A water main of 1.5 m diameter and 20 mm thick is subjected to an pressure of 1.5N/mm^2. Calculate the circumferential stress induced in the pipe.. 
A. 78.65 N/mm^2. 
B. 68.45 N/mm^2. 
C. 56.25 N/mm^2. 
D. 60.85 N/mm^2. 
Answer = 56.25 N/mm^2

274. Which of the following method is also known as overhead irrigation method?. 
A. Drip Irrigation. 
B. Sprinkler. 
C. Contour. 
D. Check flooding. 
Answer = Sprinkler

275. The average diameter of particles of silt is __________. 
A. 0.08mm. 
B. 0.002 mm. 
C. 1.2 mm. 
D. 0.011. 
Answer = 0.002 mm

276. pH is measured in ____. 
A. gram / litre. 
B. gram/cm. 
C. cusecs. 
D. cumecs. 
Answer = gram / litre

277. Soil moisture stress is defined as the sum of soil moisture tension and ______ pressure of soil solution.. 
A. Weed. 
B. Perforated. 
C. Osmatic. 
D. Uplift. 
Answer = Osmatic

278. In coarse textured sandy soils, the field capacity can be achieved in _________. 
A. 1 to 3 days. 
B. 2 to 5 days. 
C. 3 to 7 days. 
D. 5 to 8 days. 
Answer = 1 to 3 days

279. Acid in the rain was first detected by ___________. 
A. Lacy Film. 
B. Angus smith. 
C. Graeme Robert. 
D. Mesh swann. 
Answer = Angus smith

280. _________ causes deterioration of buildings and monuments.. 
A. Acid rain. 
B. Green house effect. 
C. Global warning. 
D. Ozone layer depletion. 
Answer = Acid rain

281. Expand CFC _________. 
A. Chlorofluorochloride. 
B. Carbonfluorochlorine. 
C. Chlorofluorocarbon. 
D. Cadmiumfluorocalcium. 
Answer = Chlorofluorocarbon

282. ______ is mainly responsible for ozone depletion in the stratosphere.. 
A. CFC. 
B. MNC. 
C. ESC. 
D. FSC. 
Answer = CFC

283. Fossil fuels are example for ________. 
A. Exhaustible resources. 
B. Renewable resources. 
C. Non renewable resources. 
D. Inexhaustible resources. 
Answer = Renewable resources

284. Nuclear energy is __________. 
A. Renewable energy resource. 
B. Non renewable energy resource. 
C. Exhaustible resource. 
D. Inexhaustible resource. 
Answer = Non renewable energy resource

285. Geothermal Energy is _________. 
A. Renewable energy resource. 
B. Natural resource. 
C. Sustainable resource. 
D. Exhaustible resource. 
Answer = Renewable energy resource

286. The study of ecosystems is known as _________. 
A. Echography. 
B. Bibliograph. 
C. Ecology. 
D. Biology. 
Answer = Ecology

287. The longitudinal stress is _____ stress across the section.. 
A. Shear. 
B. Bending. 
C. Tensile. 
D. Compressive. 
Answer = Tensile

288. The longitudinal stress in the shell is _________. 
A. pd/3t. 
B. pd/4t. 
C. pd/2t. 
D. pd/6t. 
Answer = pd/4t

289. The ratio of hoop stress to maximum shear stress is _________. 
A. 2.0. 
B. 3.0. 
C. 4.0. 
D. 6.0. 
Answer = 4.0

290. At any point on the circumference of the cylinder, the longitudinal and hoop stress are _______. 
A. Parallel. 
B. Equal. 
C. Orthogonal. 
D. Radial. 
Answer = Orthogonal

291. Calculate the axial stress induced in the pipe is the water mean of 1.5 metres diameter and 20 mm thick is subjected to an internal pressure of 1.5 N/mm^2.. 
A. 28.125 N/mm^2. 
B. 35.675 N/mm^2. 
C. 46.785 N/mm^2. 
D. 67.845 N/mm^2. 
Answer = 28.125 N/mm^2

292. Saprotrophs are also known as _________. 
A. Detritus Feeders. 
B. Decomposers. 
C. Tertiary consumers. 
D. Omnivores. 
Answer = Detritus Feeders

293. Energy flows through the ecosystem in the form of __________ bonds.. 
A. C-C. 
B. N-N. 
C. O-O. 
D. F-F. 
Answer = C-C

294. ____________ is a network of food chain of different types of organisms.. 
A. Food web. 
B. Food network. 
C. Food system. 
D. Food cache. 
Answer = Food web

295. Ecological pyramids were first devised by __________. 
A. Earnest Haeckel. 
B. Roger Federer. 
C. Charles Eltan. 
D. Smith Nell. 
Answer = Charles Eltan

296. Which of the following is correct?. 
A. Phytoplankton-zooplanktons- fish. 
B. Zooplanktons -protozoan-fish. 
C. Grass- fish- zoo plankton. 
D. Zooplanktons- phytoplankton-fish. 
Answer = Phytoplankton-zooplanktons- fish

297. Wholesome water is also known as _________. 
A. Palatable water. 
B. Quality water. 
C. Lethal water. 
D. Toxic water. 
Answer = Palatable water

298. Rate of demand is also known as __________. 
A. Domestic demand. 
B. Per capita demand. 
C. Commercial demand. 
D. Livestock demand. 
Answer = Per capita demand

299. Water works are generally design with design period of __________. 
A. 25 years. 
B. 30 years. 
C. 45 years. 
D. 50 years. 
Answer = 30 years

300. What is a design period for storage dam?. 
A. 45 years. 
B. 50 years. 
C. 60 years. 
D. 90 years. 
Answer = 50 years

301. Calculate the hoop stress at the bottom of penstock, if a steel penstock of 1 m and 10 mm thick is subjected to 100m head of water. Take w = 9.81 kN/m^3.. 
A. 49 N/mm^2. 
B. 47 N/mm^2. 
C. 45 N/mm^2. 
D. 43 N/mm^2. 
Answer = 49 N/mm^2

302. Maximum daily demand = _____ × Average daily demand.. 
A. 2.5. 
B. 3.5. 
C. 1.5. 
D. 4.0. 
Answer = 1.5

303. Which of the following is not a short term estimate in population forecast?. 
A. Graphical comparison. 
B. Geometrical increase method. 
C. Arithmetical increase method. 
D. Graphical extension method. 
Answer = Graphical comparison

304. Pn = P[1+r/100]^n is a formula used in ___________. 
A. Arithmetical increase method. 
B. Incremental increase method. 
C. Geometrical increase method. 
D. Graphical extension method. 
Answer = Geometrical increase method

305. According to Freeman, estimate of fire demand can be made from the formula?. 
A. Q = 3175 P. 
B. Q = 2125 P. 
C. Q = 1136.5 (P/5 +10). 
D. Q = 2715 (P/5 + 10). 
Answer = Q = 1136.5 (P/5 +10)

306. Fire hydrants are located in a main at a distance of ______________. 
A. 200 to 250 m. 
B. 150 to 200 m. 
C. 100 to 150 m. 
D. 50 to 100 m. 
Answer = 100 to 150 m

307. In total consumption, losses account about __________. 
A. 10.0. 
B. 15.0. 
C. 30.0. 
D. 25.0. 
Answer = 15.0

308. _______ is integrated or summation hydrograph.. 
A. Mass curve. 
B. Mild curve. 
C. Ryve’s curve. 
D. Dicken’s curve. 
Answer = Mass curve

309. ___________ is an example of a subsurface source.. 
A. Streams. 
B. Impounding reservoir. 
C. Rivers. 
D. Springs. 
Answer = Springs

310. Infiltration wells are ____________ wells constructed in series.. 
A. Vertical. 
B. Horizontal. 
C. Inclined. 
D. Radial. 
Answer = Vertical

311. _______ are the horizontal tunnels laid along the banks of river.. 
A. Infiltration wells. 
B. infiltration reservoir. 
C. infiltration galleries. 
D. infiltration Springs. 
Answer = infiltration galleries

312. Carbonic acid is high in ______ springs.. 
A. Gravity. 
B. Surface. 
C. Artesian. 
D. Erotic. 
Answer = Surface

313. In _________ springs, that trench acts as a storage reservoir.. 
A. Surface. 
B. Erotic. 
C. Artesian. 
D. Gravity. 
Answer = Gravity

314. Which of the following wells are also known as water table well?. 
A. Deep wells. 
B. Open wells. 
C. Shallow wells. 
D. Sunk wells. 
Answer = Shallow wells

315. Calculate the strain energy of a member bearing stress of 0.0366 N/mm^2. If the length of the member is 1 m and a cross section area is 60000mm^2. Take E = 2 × 10^5 N/mm^2.. 
A. 0.4 Nmm. 
B. 0.5 Nmm. 
C. 0.6 Nmm. 
D. 0.2 Nmm. 
Answer = 0.2 Nmm

316. Calculate the longitudinal strain, if internal pressure is 1.2 N/mm^2 and 1 m in diameter along with 10 mm thickness. Take E = 2 × 10^5N/mm^2 and Poisson’s ratio as 0.3.. 
A. 6.0E-5. 
B. 6.0E-4. 
C. 0.006. 
D. 0.06. 
Answer = 6.0E-5

317. Distribution bars are also known as __________. 
A. Transverse bars. 
B. Radial bars. 
C. Flexural bars. 
D. Regant bars. 
Answer = Transverse bars

318. _______ is a saturated bed, which yields water.. 
A. Aquitard. 
B. Aquiclude. 
C. Aquifer. 
D. Aquifuge. 
Answer = Aquifer

319. _______ possesses free surface open to the atmosphere.. 
A. Aquitard. 
B. Aquifuge. 
C. Unconfined aquifer. 
D. Aquiclude. 
Answer = Unconfined aquifer

320. What is the porosity percentage in gravel?. 
A. 30 – 40 %. 
B. 50 – 60 %. 
C. 10 – 20 %. 
D. 1 – 10 %. 
Answer = 30 – 40 %

321. __________ is a measure of its water yielding capacity.. 
A. Specific capacity. 
B. Specific weight. 
C. Specific yield. 
D. Yield capacity. 
Answer = Specific yield

322. _______ is a measure of ease of flow of groundwater.. 
A. Permeability. 
B. Porosity. 
C. Voids ratio. 
D. Impermeability. 
Answer = Permeability

323. Piezometric surface is a ____________ surface.. 
A. Real. 
B. Imaginary. 
C. Stationary. 
D. Motive. 
Answer = Imaginary

324. _________ is a measure of the water retaining capacity of material (rock).. 
A. Specific capacity. 
B. Specific yield. 
C. Specific retention. 
D. Specific. 
Answer = Specific retention

325. Draw down is also known as __________. 
A. Frictional head. 
B. Depression head. 
C. Tensile head. 
D. Positive head. 
Answer = Depression head

326. The porosity range of sand stone be _________. 
A. 45 – 55 %. 
B. 20 – 25 %. 
C. 10 – 20 %. 
D. 1 – 10 %. 
Answer = 10 – 20 %

327. Calculate thickness of metal, if the pressure inside the water main is 0.6 N/mm^2. The diameter of water main is 600 mm. Take hoop stress = 25 N/mm^2.. 
A. 7.20 mm. 
B. 9.45 mm. 
C. 10.58 mm. 
D. 12.24 mm. 
Answer = 7.20 mm

328. Ratio of lateral strain to linear strain is _________. 
A. Poisson’s ratio. 
B. Shear strength. 
C. Shear modulus. 
D. Bulk modulus. 
Answer = Poisson’s ratio

329. Torsional modulus is ___________ to torsional strength.. 
A. Inversely proportional. 
B. Directly proportional. 
C. Equal. 
D. Unequal. 
Answer = Directly proportional

330. _______ torque produces the maximum shear stress due to combined bending.. 
A. Seasonal. 
B. Equipment. 
C. Composite. 
D. Series. 
Answer = Equipment

331. _______ is the structures installed for the purpose of drawing water.. 
A. Intakes. 
B. Conduits. 
C. Valves. 
D. Springs. 
Answer = Intakes

332. _______ is an example of a gravity conduit.. 
A. C I pipes. 
B. Flumes. 
C. W I pipes. 
D. Steel pipes. 
Answer = Flumes

333. ________ is the gravity conduits used while crossing a hill or lock.. 
A. Flumes. 
B. Aqueducts. 
C. Canals. 
D. Tunnels. 
Answer = Tunnels

334. In aqueduct, the nominal flow of velocity be ________. 
A. 0.5 m/s. 
B. 0.9 m/s. 
C. 0.6 m/s. 
D. 0.8 m/s. 
Answer = 0.9 m/s

335. _____________ coincides with the water surface in a canal or open channel.. 
A. HGL. 
B. TEL. 
C. TWL. 
D. HTL. 
Answer = HGL

336. Pressure conduits are also known as _______. 
A. Pipe conduits. 
B. Gravity conduits. 
C. Artesian conduits. 
D. Surface conduits. 
Answer = Pipe conduits

337. What is the flow of velocity in the pressure conduit?. 
A. 0.5 to 0.6 m/s. 
B. 0.6 to 0.7 m/s. 
C. 0.6 to 0.8 m/s. 
D. 0.8 to 1 m/s. 
Answer = 0.6 to 0.8 m/s

338. Pressure conduits with steel pipes varies diameter _______. 
A. 2500 mm. 
B. 3000 mm. 
C. 3500 mm. 
D. 4000 mm. 
Answer = 3000 mm

339. Which of the following conduits possess low resistance to acid nature?. 
A. RCC pipes. 
B. PVC pipes. 
C. Steel pipes. 
D. PSC pipes. 
Answer = Steel pipes

340. _______ pipes are not easily biodegradable.. 
A. RCC. 
B. PSC. 
C. PVC. 
D. G I. 
Answer = RCC

341. Expand HDPE?. 
A. High Density Polyvinyl Pipe. 
B. High Density Polyethylene Pipe. 
C. High Deformed Polyvinyl Pipe. 
D. High Deformed Polyethene Pipe. 
Answer = High Density Polyethylene Pipe

342. _______ conduits are 1/10 weight of concrete.. 
A. PVC. 
B. GRP. 
C. RCC. 
D. CI. 
Answer = GRP

343. __________ stress does not exceed the permissible tensile stress for the shell material.. 
A. Axial. 
B. Longitudinal. 
C. Hoop. 
D. Lateral. 
Answer = Hoop

344. To determine hoop stress, efficiency of _________ is to be considered.. 
A. Construction joint. 
B. Transverse joint. 
C. Longitudinal joint. 
D. Rivet joint. 
Answer = Longitudinal joint

345. Cast Iron pipes are being joined a _________. 
A. Flange joint. 
B. Expansion joint. 
C. Socket and spigot joint. 
D. Simplex joint. 
Answer = Socket and spigot joint

346. Bell joint is also known as ___________. 
A. Spigot joint. 
B. Expansion joint. 
C. Socket joint. 
D. Simplex joint. 
Answer = Socket joint

347. Which of the following joint is a simplex joint?. 
A. Flanged joint. 
B. Socket and spigot joint. 
C. AC pipe joint. 
D. Expansion joint. 
Answer = AC pipe joint

348. The mortise and tenon are provided in __________ joint.. 
A. Concrete. 
B. Spigot. 
C. A C pipe. 
D. Flanged. 
Answer = Concrete

349. ________ head should be higher than working head in a hydraulic test.. 
A. Pressure. 
B. Water. 
C. Working. 
D. Gauge. 
Answer = Working

350. Leakage should be nil or minimum by following equation Q = ___________ × ND (P)1/2.. 
A. 511401.0. 
B. 511373.0. 
C. 511432.0. 
D. 109634.0. 
Answer = 511373.0

351. _______ is used to magnify the sound for detecting leakage.. 
A. Aquagaurd. 
B. Otoscope. 
C. Sonoscope. 
D. Horoscope. 
Answer = Sonoscope

352. Which of the following is not a leakage detection method?. 
A. Direct observation. 
B. By plotting HGL. 
C. Pipe corrosion. 
D. Sounding rod. 
Answer = Pipe corrosion

353. Which of the following is not a cause of corrosion?. 
A. The cathodic reaction. 
B. Depolarization. 
C. Reaction of metal ions. 
D. Proper pipe material. 
Answer = Proper pipe material

354. A pipe sunk into the ground to draw the underground water is known as ___________. 
A. An open well. 
B. A tube well. 
C. An artesian well. 
D. An infiltration well. 
Answer = A tube well

355. Which of the following well is also known as flowing well?. 
A. Gravity well. 
B. Artesian well. 
C. Drilled wells. 
D. Driven wells. 
Answer = Artesian well

356. The water bearing strata is known as _________. 
A. An aquifer. 
B. An aquiclude. 
C. An aquifuge. 
D. An aquitard. 
Answer = An aquifer

357. The difference in levels of water in a well before and after pumping is called ________. 
A. Cone of depression. 
B. Yield. 
C. Draw down. 
D. Water table. 
Answer = Draw down

358. A cylindrical section having no joint is known as _____________. 
A. Seamless section. 
B. Efficient section. 
C. Rivet less section. 
D. Anchorage section. 
Answer = Seamless section

359. Strength of joint = efficiency × __________. 
A. Strength of section. 
B. Depth of plate. 
C. Length of plate. 
D. Strength of plate. 
Answer = Strength of plate

360. The presence of calcium and magnesium chloride in water causes ___________. 
A. Hardness. 
B. Bad taste. 
C. Turbidity. 
D. Softening. 
Answer = Softening

361. The calcium carbonate in water is _____________. 
A. Causes bad taste. 
B. Increases hardness of water. 
C. Causes turbidity. 
D. Softens water. 
Answer = Softens water

362. Red colour in water denotes?. 
A. Mn. 
B. Fe. 
C. Nacl. 
D. Ca. 
Answer = Fe

363. The water of the river has an important property known as __________. 
A. Turbidity. 
B. Permeability. 
C. Infiltration capacity. 
D. Self purification. 
Answer = Self purification

364. The type of joint provided to release thermal stresses is called _______. 
A. Socket and spigot joint. 
B. Expansion joint. 
C. Flash joint. 
D. Simplex joint. 
Answer = Expansion joint

365. In __________ pipes, the discharging capacity reduces as the life period increases.. 
A. Galvanised Iron. 
B. Cast Iron. 
C. PVC. 
D. Steel. 
Answer = Galvanised Iron

366. Isolated __________ decrease stability in the ecosystem.. 
A. Food web. 
B. Food chain. 
C. Food pyramid. 
D. Food numbers. 
Answer = Food chain

367. The presence of hydrogen sulphide in water causes ________. 
A. Bad taste. 
B. Acidity. 
C. Basicity. 
D. Softening. 
Answer = Acidity

368. The turbidity in water is expressed in terms of ________. 
A. pH value. 
B. Silica scale. 
C. Ppm. 
D. Platinum cobalt scale. 
Answer = Silica scale

369. NTU is measurement unit of _______. 
A. Turbidity. 
B. Chlorines. 
C. Hardness. 
D. Colour. 
Answer = Turbidity

370. Taste and odour are expressed in terms of ______. 
A. GTU. 
B. Threshold numbers. 
C. Silica scale. 
D. Ppm. 
Answer = Threshold numbers

371. The water is considered soft when the ppm is between _______. 
A. 0 – 50. 
B. 50 – 100. 
C. 100 – 150. 
D. Over 250. 
Answer = 0 – 50

372. Expand MPN?. 
A. Maximum proximity number. 
B. Most probable number. 
C. Membrane plate notation. 
D. Maximum probable notation. 
Answer = Most probable number

373. _______ is as the maximum energy that can be absorbed within the proportionality limit.. 
A. Proof resilience. 
B. Modulus of resilience. 
C. Impact resilience. 
D. Resilience. 
Answer = Proof resilience

374. The compressive strength of brittle materials is _________ its tensile strength.. 
A. Equal to. 
B. Less than. 
C. Greater than. 
D. As same as. 
Answer = Greater than

375. The tensile test is carried on ________ material.. 
A. Ductile. 
B. Brittle. 
C. Malleable. 
D. Plastic. 
Answer = Ductile

376. The breaking stress is ____________ the ultimate stress.. 
A. Equal to. 
B. Less than. 
C. Greater than. 
D. As same as. 
Answer = Less than

377. The ductility of a material is __________ to the increase in percentage reduction in an area.. 
A. inversely proportional. 
B. directly proportional. 
C. equal. 
D. uniform. 
Answer = inversely proportional

378. The odour of water can be determined by _________. 
A. Jackson turbidometer. 
B. Osmoscope. 
C. Thermometer. 
D. Sonoscope. 
Answer = Osmoscope

379. The colour of water is expressed in terms of ________. 
A. pH value. 
B. Silica scale. 
C. Platinum cobalt scale. 
D. Ppm. 
Answer = Platinum cobalt scale

380. High turbidity of water can be determined by __________. 
A. Hellipe turbidometer. 
B. Baylis turbidometer. 
C. Jackson’s turbidometer. 
D. Turbidity rod. 
Answer = Baylis turbidometer

381. The maximum permissible total solid content in water for domestic purposes should not exceed.. 
A. 350 ppm. 
B. 600 ppm. 
C. 500 ppm. 
D. 1000 ppm. 
Answer = 500 ppm

382. Membrane filter technique is used for testing?. 
A. Copper. 
B. E -coli. 
C. Bacteria. 
D. Boron. 
Answer = E -coli

383. E – coli was formerly known as _________. 
A. F. Coli. 
B. B. Coli. 
C. G. Coli. 
D. R. Coli. 
Answer = B. Coli

384. ______ sample collected at an instant particularly.. 
A. Composite. 
B. Grab. 
C. Integrated. 
D. Differential. 
Answer = Grab

385. Which of the following samples is also known as catch sample?. 
A. Integrated. 
B. Composite. 
C. Grab. 
D. Scratch. 
Answer = Grab

386. If fluoride concentration in drinking water increases to more than ______ ppm, it causes fluorosis.. 
A. 2.5. 
B. 2.0. 
C. 1.5. 
D. 3.0. 
Answer = 1.5

387. What is the desirable limit for sulphates in drinking water?. 
A. 180 ng/L. 
B. 230 mg/L. 
C. 150 mg/L. 
D. 340 mg/L. 
Answer = 150 mg/L

388. __________ is a framed structure composed of members.. 
A. Purlin. 
B. Gussets. 
C. Ridge tops. 
D. Truss. 
Answer = Truss

389. Trusses are subjected to ___________ stress.. 
A. Compressive. 
B. Tensile. 
C. Direct. 
D. Lateral. 
Answer = Direct

390. Trusses are adopted for ___________ span.. 
A. Medium. 
B. Short. 
C. Very large. 
D. Large. 
Answer = Very large

391. The top line of roof truss is called as ___________. 
A. Eves. 
B. Main tie. 
C. Pitch. 
D. Ridge line. 
Answer = Ridge line

392. If the members connected don’t lie in the same plane, then structures are called __________. 
A. Space truss. 
B. Plane truss. 
C. Main truss. 
D. Foot truss. 
Answer = Space truss

393. King post trusses are used for spans ______. 
A. 5 to 8 m. 
B. 6 to 9 m. 
C. 4 to 6 m. 
D. 6 to 8 m. 
Answer = 6 to 9 m

394. ________ shape of the frame offers great rigidity.. 
A. Trapezoidal. 
B. Triangular. 
C. Rectangular. 
D. Square. 
Answer = Triangular

395. Which of the following roof are used on small sheds and veranda opening?. 
A. Couple roof. 
B. Collar roof. 
C. Pent roof. 
D. Purlin roof. 
Answer = Pent roof

396. The joints in king post are of ________. 
A. Butt. 
B. Welded. 
C. Mortice and tenon. 
D. Lap. 
Answer = Mortice and tenon

397. About ____________ % volume of concrete is occupied by aggregates.. 
A. 0.6. 
B. 0.5. 
C. 0.75. 
D. 0.3. 
Answer = 0.75

398. Which of the following cement is used for marine structures?. 
A. Rapid hardening cement. 
B. Hydrophobic cement. 
C. High Alumina cement. 
D. Super sulphated cement. 
Answer = High Alumina cement

399. IS: 455 is associated with ____________. 
A. Portland slag cement. 
B. Ordinary Portland cement. 
C. High alumina cement. 
D. Super sulphated cement. 
Answer = Portland slag cement

400. Which of the following is used as retarding admixture?. 
A. Calcium chloride. 
B. Fluosilicates. 
C. Treitanlamine. 
D. Starch. 
Answer = Starch

401. Polyhydroxy compounds are ________. 
A. Accelerating admixtures. 
B. Retarding admixtures. 
C. Water reducing admixtures. 
D. Air entraining admixtures. 
Answer = Water reducing admixtures

402. Plasticizing admixture means __________. 
A. Accelerating admixtures. 
B. Water reducing admixtures. 
C. Air in training admixtures. 
D. Superplasticizers. 
Answer = Water reducing admixtures

403. The economical spacing of roof trusses works out to be _________ span.. 
A. 1/2 to 1/5 span. 
B. 1/3 to 1/5 span. 
C. 1/2 to 1/3 span. 
D. 1/4 to 1/6 span. 
Answer = 1/3 to 1/5 span

404. The top chord members of roof truss is called ___________. 
A. Common rafters. 
B. Principal rafters. 
C. Main tie. 
D. Pitch. 
Answer = Principal rafters

405. The bottom chord member of truss is known as ___________. 
A. Main tie. 
B. Principal rafters. 
C. Common rafters. 
D. Purlins. 
Answer = Main tie

406. _______ is a roof beam supported by roof truss.. 
A. Ridge line. 
B. Eve. 
C. Principal rafter. 
D. Purlins. 
Answer = Purlins

407. The ratio of rise to span of truss is called a ___________. 
A. Slope. 
B. Splay. 
C. Pitch. 
D. Tie. 
Answer = Pitch

408. The angle of repose is zero for ______________. 
A. Water. 
B. Masonry. 
C. Soil. 
D. Cement. 
Answer = Water

409. Biological Oxygen Demand (BOD) of safe drinking water must be ________. 
A. 10.0. 
B. 15.0. 
C. 5.0. 
D. 0.0. 
Answer = 0.0

410. The most common coagulant is _____________. 
A. Magnesium sulphate. 
B. Alum. 
C. Chlorine. 
D. Salt. 
Answer = Alum

411. The process of forming thick gelatinous precipitates is known as ___________. 
A. Sedimentation. 
B. Flocculation. 
C. Coagulation. 
D. Filtration. 
Answer = Flocculation

412. What is the desirable limit of calcium in drinking water?. 
A. 45 mg/l. 
B. 60 mg/l. 
C. 75 mg/l. 
D. 90 mg/l. 
Answer = 75 mg/l

413. Oxidation is done in __________ method.. 
A. Sedimentation. 
B. Filtration. 
C. Coagulation. 
D. Aeration. 
Answer = Aeration

414. Which of the following is a method of aeration?. 
A. Mechanical straining. 
B. Cascades. 
C. Biological metabolism. 
D. Electrolytic changes. 
Answer = Cascades

415. Which of the following is not a method of chlorination?. 
A. As bleaching powder. 
B. As free chlorine gas. 
C. As chloramines. 
D. Use of chloramines. 
Answer = Use of chloramines

416. The stress corresponding to 0.2% of strain in the stress-strain curve is _________. 
A. Proof stress. 
B. Working stress. 
C. Direct stress. 
D. Tenacity. 
Answer = Proof stress

417. _____________ of column mainly depends upon end conditions.. 
A. Radius of gyration. 
B. Slenderness ratio. 
C. Factored load. 
D. Effective length. 
Answer = Effective length

418. The hinged end is also known as ___________. 
A. Fixed end. 
B. Pinned end. 
C. Rigid end. 
D. Free end. 
Answer = Pinned end

419. Long columns fail due to ____________. 
A. Direct stress. 
B. Buckling stress. 
C. Lateral stress. 
D. Tensile stress. 
Answer = Buckling stress

420. In short columns, the slenderness ratio is less than __________. 
A. 32.0. 
B. 64.0. 
C. 56.0. 
D. 28.0. 
Answer = 32.0

421. For ___________ columns, the slenderness ratio is more than 32 and less than 120.. 
A. Long. 
B. Short. 
C. Average. 
D. Medium. 
Answer = Medium

422. Radius of gyration is denoted by __________. 
A. k. 
B. g. 
C. y. 
D. s. 
Answer = k

423. The __________ is the distance between Centres to centre of effective lateral ends.. 
A. Mean length. 
B. Stripped length. 
C. True length. 
D. Actual length. 
Answer = Actual length

424. The slenderness ratio is the ratio of effective length to least ______________. 
A. Ultimate load. 
B. Actual length. 
C. Radius of gyration. 
D. Factor of safety. 
Answer = Radius of gyration

425. Which of the following is also known as the working load?. 
A. Safe load. 
B. Crippling load. 
C. Ultimate load. 
D. Buckling load. 
Answer = Safe load

426. Factor of safety is a ratio of crippling load to __________ load.. 
A. Critical load. 
B. Buckling load. 
C. Safe load. 
D. Ultimate load. 
Answer = Safe load

427. At ___________ load, the column is said to have developed an elastic instability.. 
A. Safe. 
B. Working. 
C. Factored. 
D. Crippling. 
Answer = Crippling

428. The value of _________ is relatively high for short columns.. 
A. Safe load. 
B. Factored load. 
C. Working load. 
D. Buckling load. 
Answer = Buckling load

429. The slenderness ratio is ________ to critical stress.. 
A. Directly proportional. 
B. Inversely proportional. 
C. Equal. 
D. Transverse. 
Answer = Inversely proportional

430. For a given material length, end conditions and equal area the shape of the column which is most efficient as per Euler’s is _________. 
A. Square. 
B. Circular. 
C. I section. 
D. Tubular. 
Answer = Tubular

431. What is the rankines constant for cast iron?. 
A. 36526.0. 
B. 182623.0. 
C. 1/ 1600. 
D. 1/ 1800. 
Answer = 1/ 1600

432. Long axially loaded columns tends to deflect about ___________. 
A. Moment of inertia. 
B. Effective length. 
C. Core. 
D. Safe loading. 
Answer = Moment of inertia

433. What is the effective length of a column at both ends fixed?. 
A. l/3. 
B. l. 
C. l/2. 
D. 2×l. 
Answer = l/2

434. Which of the following is the method of removing the temporary hardness of water?. 
A. Lime soda method. 
B. Base exchange process. 
C. Boiling. 
D. Chlorination. 
Answer = Boiling

435. The application of chlorine beyond the stage of break point is _________. 
A. Double chlorination. 
B. Post pollination. 
C. Super chlorination. 
D. Breakpoint chlorination. 
Answer = Super chlorination

436. Which of the following methods of disinfection is usually adopted in swimming pools?. 
A. Excess lime treatment. 
B. Iodine – Bromine method. 
C. Pottasium permanganate method. 
D. Ultraviolet rays method. 
Answer = Ultraviolet rays method

437. Hardness due to calcium bi carbonate can be removed by ___________. 
A. Boiling. 
B. Excessive lime. 
C. Zeolite. 
D. Soda treatment. 
Answer = Excessive lime

438. __________ is used for spans ranging from 9 m to 15 m.. 
A. King post truss. 
B. Queen post truss. 
C. Coral truss. 
D. Roof truss. 
Answer = Queen post truss

439. __________ is provided to prevent the movement of the post due to loads in Queen post truss.. 
A. Purlin. 
B. Eaves board. 
C. Straining beam. 
D. Ridge beam. 
Answer = Straining beam

440. ___________ is a combination of king post truss and queen post truss.. 
A. Steel slope truss. 
B. Pratt truss. 
C. Mansard roof truss. 
D. Fan truss. 
Answer = Mansard roof truss

441. In mansard truss, the upper slope is _________. 
A. 45°. 
B. 30°. 
C. 60°. 
D. 90°. 
Answer = 30°

442. _______ trusses are generally adopted for greater fans.. 
A. Timber. 
B. Cast Iron. 
C. Steel. 
D. AC. 
Answer = Steel

443. Steel trusses are generally constructed with __________. 
A. Mild steel. 
B. HYSD steel. 
C. TMT steel. 
D. JSW steel. 
Answer = Mild steel

444. __________ consists generally of single or double angles.. 
A. Strut. 
B. Column. 
C. Pillar. 
D. Stanchion. 
Answer = Strut

445. A queen closer is placed after ______ in the heading course.. 
A. Quoin header. 
B. Brick bat. 
C. Header. 
D. Stretcher. 
Answer = Quoin header

446. The size of frog in bricks is ___________. 
A. 10×4×4 cm. 
B. 10×9×4 cm. 
C. 10×4×1 cm. 
D. 9×9×4 cm. 
Answer = 10×4×1 cm

447. Eccentrically loaded columns have to be designed for combined axial and ________. 
A. Shear force. 
B. Bending moments. 
C. Torsion. 
D. Creep. 
Answer = Bending moments

448. What is the recommended value of effective length if the column is effectively held in position and fixed against rotation in both ends?. 
A. 0.8 l. 
B. 0.5 l. 
C. 0.65 l. 
D. 0.9 l. 
Answer = 0.65 l

449. What is the minimum value of eccentricity provided in columns?. 
A. 50 mm. 
B. 20 mm. 
C. 30 mm. 
D. 45 mm. 
Answer = 30 mm

450. The strength of the column with helical reinforcement shall be ____ times the strength of similar column with lateral ties.. 
A. 2.0. 
B. 1.05. 
C. 3.0. 
D. 1.5. 
Answer = 1.05

451. The minimum diameter provided for the longitudinal bars is ________. 
A. 15 mm. 
B. 20 mm. 
C. 12 mm. 
D. 18 mm. 
Answer = 12 mm

452. What is the minimum number of longitudinal bars provided in the rectangular column?. 
A. 4.0. 
B. 5.0. 
C. 6.0. 
D. 8.0. 
Answer = 4.0

453. The ends of ________ shall be properly anchored.. 
A. Longitudinal reinforcement. 
B. Transverse reinforcement. 
C. Torsional reinforcement. 
D. Shear reinforcement. 
Answer = Transverse reinforcement

454. For longitudinal reinforcing bar, the nominal cover should not be less than ___________. 
A. 30 mm. 
B. 20 mm. 
C. 40 mm. 
D. 50 mm. 
Answer = 40 mm

455. Which of the following reservoirs is also known as ___________. 
A. Ground service reservoirs. 
B. Elevated reservoirs. 
C. Over head reservoirs. 
D. Storey reservoirs. 
Answer = Ground service reservoirs

456. A system in which water is supplied only for fixed few hours, such system is called ____. 
A. Closed. 
B. Intermittent. 
C. Combined. 
D. Lift. 
Answer = Intermittent

457. In ___________ system, air relief valves are not required.. 
A. Gravity. 
B. Intermittent. 
C. Continuous. 
D. Grid. 
Answer = Continuous

458. Which of the following is one of the layouts of distribution systems?. 
A. Dual system. 
B. Gravity system. 
C. Grid Iron system. 
D. Pressure system. 
Answer = Grid Iron system

459. Which of the following system is also known as an interlaced system?. 
A. Tree system. 
B. Grid iron system. 
C. Circle system. 
D. Radial system. 
Answer = Grid iron system

460. Which of the following is also known as a ring system?. 
A. Circle. 
B. Reticulation. 
C. Radial. 
D. Interlaced. 
Answer = Circle

461. Varignon’s theorem is called as _________. 
A. Principle of Forces. 
B. Principle of moments. 
C. Principle of points. 
D. Theory of couple. 
Answer = Principle of moments

462. ___________ formula can be used only for long columns.. 
A. Euler’s. 
B. Rankine’s. 
C. Swift’s. 
D. Johnson’s. 
Answer = Euler’s

463. In Euler’s formula, the column fails due to __________ alone.. 
A. Shear. 
B. Torsion. 
C. Tension. 
D. Bending. 
Answer = Bending

464. The __________ joints are friction less.. 
A. Free. 
B. Pin. 
C. Roller. 
D. Fixed. 
Answer = Pin

465. __________ formula is used for determining short as well as long columns.. 
A. Gilbert’s. 
B. Rankine’s. 
C. Johnson’s. 
D. Euler’s. 
Answer = Rankine’s

466. ________ attached to a Framework suspended from the main structure.. 
A. Cantering. 
B. Shuttering. 
C. Bracing. 
D. Ceiling. 
Answer = Ceiling

467. _________ type of ceiling is adopted in modern hotels and auditorium.. 
A. Plaster board. 
B. Fibre board. 
C. Decorative. 
D. Joint less. 
Answer = Plaster board

468. Upper floor is also known as ________. 
A. Basement floor. 
B. Suspended floor. 
C. Supported floor. 
D. Rigid floor. 
Answer = Suspended floor

469. Paving is also known as ___________. 
A. Floor covering. 
B. Sub floor. 
C. Sub grade. 
D. Wearing course. 
Answer = Floor covering

470. _________ floors are used in modern residential and religious buildings?. 
A. Cement concrete. 
B. Terrazzo. 
C. Mosaic. 
D. Timber. 
Answer = Terrazzo

471. Scaffolding has to be done, if the height of structure is above _________. 
A. 1.2. 
B. 1.4. 
C. 1.5. 
D. 1.8. 
Answer = 1.5

472. ________ scaffolding is used where it is not possible to fix the standards into the ground.. 
A. Suspended. 
B. Cantilever. 
C. Steel. 
D. Brick layers. 
Answer = Cantilever

473. __________ scaffolding is used for light construction and finishing works.. 
A. Ladder. 
B. Brick layers. 
C. Mason’s. 
D. Suspended. 
Answer = Suspended

474. The step with one or both ends rounded is known as _________. 
A. Point faced step. 
B. Soffit. 
C. Newel step. 
D. Bull nose step. 
Answer = Bull nose step

475. The step of non uniform width is called ________. 
A. Post. 
B. Winder. 
C. Filier. 
D. Landing. 
Answer = Winder

476. Calculate the Euler’s crippling load, if the effective length of column is 10 m take flexural rigidity as 6.14 × 10^10 Nmm^2.. 
A. 6 kN. 
B. 8 kN. 
C. 10 kN. 
D. 12 kN. 
Answer = 6 kN

477. A fine grained material is mostly ________. 
A. Homogeneous. 
B. Isotropic. 
C. Isomeric. 
D. Elastic. 
Answer = Isotropic

478. The tangential force per unit area is _________. 
A. Shear strain. 
B. Shear stress. 
C. Modulus of rigidity. 
D. Torsion. 
Answer = Shear stress

479. Which of the following is also known as pushing force?. 
A. Tensile stress. 
B. Compressive stress. 
C. Shear stress. 
D. Temperature stress. 
Answer = Compressive stress

480. Which of the following is also known as pulling force?. 
A. Tensile stress. 
B. Shear stress. 
C. Lateral stress. 
D. Axial stress. 
Answer = Tensile stress

481. Longitudinal strain is also known as ___________. 
A. Direct strain. 
B. Axial strain. 
C. Indirect strain. 
D. Shear strain. 
Answer = Direct strain

482. Which of the following is also known as transverse strain?. 
A. Tensile strain. 
B. Compressive strain. 
C. Shear strain. 
D. Volumetric strain. 
Answer = Shear strain

483. The hooks law is valid only for _________. 
A. Uni axial forces. 
B. Bi axial forces. 
C. Tri axial forces. 
D. Lateral forces. 
Answer = Uni axial forces

484. Which of the following is also known as endurance limit?. 
A. Proportionality limit. 
B. Rupture limit. 
C. Elastic limit. 
D. Fatigue limit. 
Answer = Fatigue limit

485. The ultimate strength in flexure is known as modulus of ________. 
A. Toughness. 
B. Rupture. 
C. Resilience. 
D. Hardening. 
Answer = Rupture

486. A material which ruptures with little or no plastic deformation is said to be ____________. 
A. Ductile material. 
B. Elastic material. 
C. Plastic material. 
D. Brittle material. 
Answer = Brittle material

487. The stress which is just sufficient to cause a permanent set is known as ___________. 
A. tenacity. 
B. ultimate stress. 
C. proof stress. 
D. working stress. 
Answer = proof stress

488. For engineering materials, the poison’s ratio lies in the range of ___________. 
A. 0 and 1. 
B. -1 and 1. 
C. -2 and 2. 
D. 0 and 1/2. 
Answer = 0 and 1/2

489. For ductile materials, the factor of safety is the ratio of yield stress to ___________. 
A. tenacity. 
B. ultimate stress. 
C. working stress. 
D. shear stress. 
Answer = working stress

490. A material having three mutually perpendicular planes of elastic symmetry is said to be _________. 
A. Isotropic. 
B. Autotrophic. 
C. Orthotropic. 
D. Anisotropic. 
Answer = Orthotropic

491. Calculate the elongation of the cable due to load, if a steel cable of 2 cm diameter is used to lift a load of 500 π kg. Given that and the length of cable is 10 m and E = 2×10^6 kg/cm^2.. 
A. 0.5 cm. 
B. 0.3 cm. 
C. 0.25 cm. 
D. 0.4 cm. 
Answer = 0.25 cm

492. A HYSD steel bar is 400 mm long. The lengths of the parts AB and BC of the bar is 200 mm each. It is loaded as P1 = 2000 kg and P2 = 1000 kg. Take diameter of AB as 2 cm and BC as 1 cm. The ratio of stresses in part AB to stresses in part BC is __________. 
A. 0.2. 
B. 0.75. 
C. 0.5. 
D. 1.5. 
Answer = 0.5

493. A retaining wall is related to _______. 
A. Plane stress. 
B. Plane strain. 
C. Normal stress. 
D. Normal strain. 
Answer = Plane strain

494. _________ is a fix direction on the surface.. 
A. Bearing. 
B. Meridian. 
C. Graduated ring. 
D. Lift lever. 
Answer = Meridian

495. Which of the following is also known as geographical meridian?. 
A. True meridian. 
B. Arbitrary meridian. 
C. Magnetic meridian. 
D. Post meridian. 
Answer = True meridian

496. _________ changes with place and time.. 
A. Bearing. 
B. Magnetic bearing. 
C. True bearing. 
D. Arbitrary bearing. 
Answer = Magnetic bearing

497. ___________ is provided to avoid undue wear and tear of pivot points.. 
A. Magnetic needle. 
B. Lifting pin and lever. 
C. Object vane. 
D. Break pin. 
Answer = Lifting pin and lever

498. ________ stops the oscillations of the graduated ring.. 
A. Brake pin. 
B. Eye vane. 
C. Object vane. 
D. Graduated ring. 
Answer = Brake pin

499. The series of connected lines is known as ____________. 
A. Reinforcing. 
B. Traversing. 
C. Guniting. 
D. Bracing. 
Answer = Traversing

500. The time for which water is written in a settling tank is known as ________. 
A. Virtual time. 
B. Actual time. 
C. Detention time. 
D. Active time. 
Answer = Detention time

501. What is a detention time for mechanically cleaned tanks?. 
A. 2 to 3 hours. 
B. 2.5 to 4 hours. 
C. 1.5 to 3 hours. 
D. 4 to 6 hours. 
Answer = 1.5 to 3 hours

502. The rate of filtration for rapid sand filter is ___________. 
A. 3000 to 4500 lit/hr/m^2. 
B. 4500 to 6500 lit/hr/m^2. 
C. 3000 to 6000 lit/hr/m^2. 
D. 4500 to 7000 lit/hr/m^2. 
Answer = 3000 to 6000 lit/hr/m^2

503. Which of the following processes is known as zeolite?. 
A. Demineralization process. 
B. Deionized water. 
C. Lime soda process. 
D. Base exchange process. 
Answer = Base exchange process

504. The ratio of the yield of water from a rapid sand filter is __________. 
A. 10.0. 
B. 5.0. 
C. 15.0. 
D. 30.0. 
Answer = 30.0

505. _________ is a property of the free surface of a liquid.. 
A. Permeability. 
B. Surface tension. 
C. Capillarity. 
D. Specific gravity. 
Answer = Surface tension

506. Beams which are reinforced in both compression and tension sides are called as _______. 
A. Dual reinforced beam. 
B. Doubly reinforced beam. 
C. Composite beam. 
D. Additional beam. 
Answer = Doubly reinforced beam

507. Doubly reinforced beams are provided when Mu _____ M.. 
A. =. 
B. <. 
C. >. 
D. ~. 
Answer = >

508. The doubly reinforced beams improve the ______ of the beam in earthquake regions.. 
A. Brittleness. 
B. Elasticity. 
C. Ductility. 
D. Toughness. 
Answer = Ductility

509. What is the stress in compression, if d’/d value is 0.1 for Fe415 steel?. 
A. 355 N/mm^2. 
B. 353 N/mm^2. 
C. 342 N/mm^2. 
D. 329 N/mm^2. 
Answer = 353 N/mm^2

510. The cracks seen on walls are due to _____ failure.. 
A. Flexural. 
B. Compression. 
C. Shear. 
D. Torsional. 
Answer = Shear

511. Bending is accompanied by _______. 
A. Axial. 
B. Eccentricity. 
C. Shear. 
D. Torsion. 
Answer = Shear

512. The variation of shear stress is ____________. 
A. Elliptical. 
B. Hyperbolic. 
C. Parabolic. 
D. Circular. 
Answer = Parabolic

513. What is the maximum shear stress for M20 grade concrete?. 
A. 2.5 N/mm^2. 
B. 2.8 N/mm^2. 
C. 3 N/mm^2. 
D. 3.5 N/mm^2. 
Answer = 2.8 N/mm^2

514. ________ has to be provided against diagonal tensile stresses.. 
A. Longitudinal reinforcement. 
B. Shear reinforcement. 
C. Torsional reinforcement. 
D. Transverse reinforcement. 
Answer = Shear reinforcement

515. Vertical stirrups are a form of _______ reinforcement.. 
A. Tension. 
B. Shear. 
C. Compression. 
D. Torsion. 
Answer = Shear

516. The shear to be resisted by shear reinforcement is given by ___________. 
A. Vus = Vuc + Vu. 
B. Vus = Vu + Vuc. 
C. Vu = Vus – Vuc. 
D. Vus = Vu – Vuc. 
Answer = Vus = Vu – Vuc

517. The shear resistance of bent up bars shall not exceed __________ the total shear to be resisted.. 
A. 0.3. 
B. 0.5. 
C. 0.4. 
D. 0.25. 
Answer = 0.5

518. What is the horsepower of the engine if the power is 219324 W.. 
A. 312.0. 
B. 268.0. 
C. 294.0. 
D. 304.0. 
Answer = 294.0

519. A lift carry 10 persons each weighing 60 kg to the top storey of the building 100 m height. Calculate the potential energy acquired by the person.. 
A. 5.88 × 10^5 J. 
B. 4.32 × 10^5 J. 
C. 2.34 × 10^5J. 
D. 1.16 × 10^5J. 
Answer = 5.88 × 10^5 J

520. Calculate the maximum shear stress of a circular beam of 100 mm diameter, if the average shear stress is 0.63 N/mm^2.. 
A. 0.85 N/mm^2. 
B. 1.2 N/mm^2. 
C. 1.5 N/mm^2. 
D. 2.1 N/mm^2. 
Answer = 0.85 N/mm^2

521. Calculate the nominal shear stress, if a singly reinforced rectangular beam 230×450 mm effective depth is subjected to a factored load of 60 kN.. 
A. 0.6 N/mm^2. 
B. 0.55 N/mm^2. 
C. 0.4 N/mm^2. 
D. 0.25 N/mm^2. 
Answer = 0.6 N/mm^2

522. The minimum shear reinforcement is given by Asv/bSv = _______. 
A. 0.4 /0.87 fy. 
B. 0.5 /0.85 fy. 
C. 0.6 /0.9 fy. 
D. 0.35/ 0.6 fsc. 
Answer = 0.4 /0.87 fy

523. The ultimate shear force at a section of an RCC beam is 300 kN. The shear resisted by concrete is 77.5 kN. What is the shear for which shear reinforcement is required?. 
A. 213.5 kN. 
B. 220 kN. 
C. 222.5 kN. 
D. 122.5 kN. 
Answer = 222.5 kN

524. Bond stress is a stress acting ___________ to the bar on the interface between reinforcement and concrete.. 
A. Perpendicular. 
B. Parallel. 
C. Normal. 
D. Transverse. 
Answer = Parallel

525. ________ is developed due to adhesion between concrete and steel.. 
A. Shear. 
B. Flexure. 
C. Bond. 
D. Creep. 
Answer = Bond

526. Bond is developed due to _________. 
A. Viscosity. 
B. Gravity. 
C. Friction. 
D. Acoustics. 
Answer = Friction

527. ___________ depends on grade of concrete and diameter of bar etc.. 
A. Shear stress. 
B. Bond stress. 
C. Bending. 
D. Rupture. 
Answer = Bond stress

528. Which of the following bond is also known as a local bond?. 
A. Anchorage bond. 
B. Fletched bond. 
C. Flexural bond. 
D. Composite bond. 
Answer = Flexural bond

529. _____________ bond arises when bar carrying certain force is terminated.. 
A. Anchorage. 
B. Flexural. 
C. Indemnity. 
D. Equivalent. 
Answer = Anchorage

530. The development length can be determined easily by _______ test.. 
A. Push out test. 
B. Pull out test. 
C. Grading test. 
D. Slump cone test. 
Answer = Pull out test

531. To improve the anchorage of bars ______ are provided in plain bars.. 
A. Standard hooks. 
B. Stirrups. 
C. Lateral ties. 
D. Standard bends. 
Answer = Standard hooks

532. In case of HYSD bars ___________ are provided to increase anchorage length.. 
A. Lateral ties. 
B. Helical reinforcement. 
C. Standard hooks. 
D. Standard bends. 
Answer = Standard bends

533. Polar moment of inertia is denoted by ___________. 
A. G. 
B. J. 
C. K. 
D. M. 
Answer = J

534. Calculate the moment of inertia of a hollow circular section whose external diameter is 60 mm and thickness is 5 mm about centroidal axis.. 
A. 315 m^2. 
B. 320 m^4. 
C. 330 m^4. 
D. 345 m^4. 
Answer = 330 m^4

535. The effect of ___________ holes is to reduce the strength of connected plates.. 
A. Lap. 
B. Weld. 
C. Rivet. 
D. Butt. 
Answer = Rivet

536. A cylinder section having no __________ is known as seamless section.. 
A. Moment. 
B. Force. 
C. Strength. 
D. Joint. 
Answer = Joint

537. A water main of 1 m in diameter and 25 mm thick is subjected to an internal pressure of 2.5 N/mm^2. Calculate the longitudinal stress induced.. 
A. 20 N/mm^2. 
B. 25 N/mm^2. 
C. 30 N/mm^2. 
D. 35 N/mm^2. 
Answer = 25 N/mm^2

538. What is the design Bond stress in plane bars intention for m^25 grade concrete?. 
A. 1.2 N/mm^2. 
B. 1.4 N/mm^2. 
C. 2 N/mm^2. 
D. 3 N/mm^2. 
Answer = 1.4 N/mm^2

539. The value of design Bond stress in plain bars will increase in compression by __________. 
A. 0.3. 
B. 0.25. 
C. 0.5. 
D. 0.6. 
Answer = 0.25

540. What is the anchorage value of standard "U" type hook?. 
A. 16 times the diameter of bar. 
B. 12 times the diameter of bar. 
C. 8 times the diameter of bar. 
D. 4 times the diameter of bar. 
Answer = 16 times the diameter of bar

541. The flexural bond is _________ at the section.. 
A. Zero. 
B. Maximum. 
C. Minimum. 
D. Uniform. 
Answer = Maximum

542. _________ reinforcement is designed for sections where the bending moment is maximum.. 
A. Torsional. 
B. Tension. 
C. Shear. 
D. Longitudinal. 
Answer = Tension

543. In case of __________ beams, the 50% of bars are curtailed at a distance of 0.5 ×l.. 
A. Simply supported. 
B. Cantilever. 
C. Continuous. 
D. Overhanging. 
Answer = Cantilever

544. Splices are provided when the ________ bar available is less than that required.. 
A. Diameter. 
B. Length. 
C. Effective depth. 
D. Number of. 
Answer = Length

545. Lap splices should not be used for bars larger than __________ mm.. 
A. 24 mm. 
B. 42 mm. 
C. 54 mm. 
D. 36 mm. 
Answer = 36 mm

546. According to IS 456: 2000; the span to depth ratio of a simply supported beam is ___________. 
A. 7.0. 
B. 20.0. 
C. 26.0. 
D. 32.0. 
Answer = 20.0

547. The __________ of the slab is governed by span to depth ratio.. 
A. Strength. 
B. Stiffness. 
C. Reinforcement. 
D. Stability. 
Answer = Stiffness

548. The material does not possessing any kind of elastic symmetry, then the material is said to be _______. 
A. Isotropic. 
B. Exo tropic. 
C. Anisotropic. 
D. Orthotropic. 
Answer = Anisotropic

549. What is the ratio of maximum deflection to maximum bending stress if a simply supported rectangular beam of span "L" and it carries a central load W.. 
A. L^2/12 Ed. 
B. L^2/10 Ed. 
C. L^2/ 4 Ed. 
D. L^2/ 6 Ed. 
Answer = L^2/ 6 Ed

550. In a cantilever of span subjected to a point load of w acting at a distance of (1/3) L from free end. The deflection under load will be. 
A. WL^3/81 EI. 
B. 14WL^3/ 81EI. 
C. 8WL^3/81EI. 
D. WL^3/64 EI. 
Answer = 8WL^3/81EI

551. The slabs whose corners are prevented from lifting are known as _________. 
A. simply supported. 
B. cantilever. 
C. restrained. 
D. suspended. 
Answer = restrained

552. Which of the following layout is used for "Direct- Indirect system".. 
A. Radial system. 
B. Grid system. 
C. Reticulated system. 
D. Interlaced system. 
Answer = Radial system

553. ________ layout is best suited for well planned towns.. 
A. Tree system. 
B. Ring system. 
C. Reticulated system. 
D. Radial system. 
Answer = Ring system

554. A ___ is used to prevent water from flowing back in the opposite direction.. 
A. Sluice valve. 
B. Check valve. 
C. Air valve. 
D. Drain valve. 
Answer = Check valve

555. Scour valve in water distribution system is provided at ________. 
A. High points. 
B. Junction points. 
C. Low points. 
D. Key points. 
Answer = Low points

556. _______ valves are known as "Washout " valves.. 
A. Drain valves. 
B. Scour valves. 
C. Check valves. 
D. Sluice valves. 
Answer = Drain valves

557. _____ reduces the pipe size from larger to smaller bore.. 
A. Aqua phone. 
B. Tee. 
C. Elbow. 
D. Reducer. 
Answer = Reducer

558. The maximum pressure in (kg/cm^2) to which cast iron pipes may be subjected is _________. 
A. 3.0. 
B. 7.0. 
C. 11.0. 
D. 14.0. 
Answer = 7.0

559. The pipe extending from a stop cock to the storage tank is called ________. 
A. Supply pipe. 
B. Service pipe. 
C. Street main. 
D. Distribution pipe. 
Answer = Supply pipe

560. Calculate the elongation of the rod if you still out of 490 mm square area and 600 M long are subjected to an axial pull of 40 kN. Take E = 2×105N/mm^2.. 
A. 0.56 mm. 
B. 0.78 mm. 
C. 0.24 mm. 
D. 0.16 mm. 
Answer = 0.24 mm

561. The ratio of change in thickness to original thickness is known as ___________. 
A. Lateral strain. 
B. Linear strain. 
C. Longitudinal strain. 
D. Volumetric strain. 
Answer = Lateral strain

562. Resilience can also be termed as ___________. 
A. Stress energy. 
B. Strain energy. 
C. Modulus. 
D. Tenacity. 
Answer = Strain energy

563. Mathematically, strain energy = _________. 
A. Power. 
B. Work done. 
C. Young’s Modulus. 
D. Energy. 
Answer = Work done

564. Calculate the Strain energy stored in a body of stress 0.0366 N/mm^2. The cross sectional area is 60 m^2 and length of body is 1 m. Take E = 2×10^5 N/mm^2.. 
A. 0.2009 N.mm. 
B. 0.0416 N.mm. 
C. 0.0987 N.mm. 
D. 0.1316 N.mm. 
Answer = 0.2009 N.mm

565. What are the units of measurement for wooden and steel trusses?. 
A. 1 RM. 
B. 1 N.o. 
C. m^2. 
D. m. 
Answer = 1 N.o

566. Which of the following methods is also known as individual wall method?. 
A. Centre line method. 
B. Alignment method. 
C. Long wall and short wall method. 
D. Voluminous method. 
Answer = Long wall and short wall method

567. _______ gives the nature and class of work.. 
A. Estimate. 
B. Specifications. 
C. Tenders. 
D. Survey. 
Answer = Specifications

568. In foundation concrete, coarse aggregate size should be __________. 
A. 20 mm. 
B. 30 mm. 
C. 40 mm. 
D. 50 mm. 
Answer = 40 mm

569. What is the painting coefficient for flush doors?. 
A. 2.3. 
B. 2.4. 
C. 3.4. 
D. 3.6. 
Answer = 2.4

570. Which of the following rules is known as "Prismoidal Rule"?. 
A. Mean sectional rule. 
B. Trapezoidal rule. 
C. Simpson’s rule. 
D. Mid sectional rule. 
Answer = Simpson’s rule

571. Which of the following estimates is also known as a preliminary estimate?. 
A. Detailed estimate. 
B. Scientific estimate. 
C. Approximate estimate. 
D. Abstract estimate. 
Answer = Approximate estimate

572. Service unit method is related to ___________ estimate.. 
A. Abstract. 
B. Approximate. 
C. Detailed. 
D. Cubic content. 
Answer = Approximate

573. By ___________ estimate, a technical sanction is obtained.. 
A. Approximate. 
B. Detailed. 
C. Abstract. 
D. Preliminary. 
Answer = Detailed

574. Which of the following is an exact estimate?. 
A. Abstract. 
B. Detailed. 
C. Rough. 
D. Preliminary. 
Answer = Detailed

575. Calculate the instantaneous elongation if a steel rod of 40 mm and 4 m long subjected to an axial pull of 80 kN. Take E = 2×10^5 N/mm^2.. 
A. 1.23 mm. 
B. 1.27 mm. 
C. 1.31 mm. 
D. 1.43 mm. 
Answer = 1.27 mm

576. The weakest section of a diamond riveting, is the section which passes through. 
A. first row. 
B. second row. 
C. central raw. 
D. one rivet hole of end row.. 
Answer = first row

577. In a loaded beam, the point of con-traflexture occurs at a section where. 
A. bending moment is minimum. 
B. bending moment is zero or changes sign. 
C. bending moment is maximum. 
D. shearing force is maximum. 
Answer = bending moment is zero or changes sign

578. A three-hinged arch is said to be :. 
A. statically determinate structure. 
B. statically indeterminate structure. 
C. a bent beam. 
D. none of these.. 
Answer = statically determinate structure

579. The shape of the bending moment diagram over the length of a beam, having no external load, is always. 
A. linear. 
B. parabolic. 
C. cubical. 
D. circular.. 
Answer = linear

580. Pick up the incorrect statement. 
A. The cross-sectional area of the welded member is effective. 
B. A welded joint develops strength of its parent metal. 
C. Welded joints provide rigidity. 
D. Welding takes more time than riveting.. 
Answer = Welding takes more time than riveting.

581. A uniform girder simply supported at its ends is subjected to a uniformly distributed load over its entire length and is propped at the centre so as to neutralise the deflection. The net B.M. at the centre will be. 
A. WL. 
B. WL/8. 
C. WL/24. 
D. WL/32. 
Answer = WL/32

582. A beam of length L is pinned at both ends and is subjected to a concentrated bending couple of moment M at its centre. The maximum bending moment in the beam is. 
A. M. 
B. M/2. 
C. M/3. 
D. ML/2. 
Answer = M

583. If two forces acting at a joint are not along the straight line, then for the equilibrium of the joint. 
A. one of the forces must be zero. 
B. each force must be zero. 
C. forces must be equal and of the same sign. 
D. forces must be equal in magnitude but opposite in sign.. 
Answer = each force must be zero

584. If the shear force along a section of a beam is zero, the bending moment at the section is. 
A. zero. 
B. maximum. 
C. minimum. 
D. average of maximum-minimum. 
Answer = maximum

585. The shape of the bending moment diagram over the length of a beam, carrying a uniformly distributed load is always. 
A. linear. 
B. parabolic. 
C. cubical. 
D. circular.. 
Answer = parabolic

586. The minimum number of rivets for the connection of a gusset plate, is. 
A. 1.0. 
B. 2.0. 
C. 3.0. 
D. 4.0. 
Answer = 2.0

587. The slenderness ratio of a vertical column of a square cross-section of 2.5 cm sides and 300 cm length, is. 
A. 200.0. 
B. 240.0. 
C. 360.0. 
D. 416.0. 
Answer = 416.0

588. A rectangular beam 20 cm wide is subjected to a maximum shearing force of 10, 000 kg, the corresponding maximum shearing stress being 30 kg/cm2. The depth of the beam is. 
A. 15 cm. 
B. 20 cm. 
C. 25 cm. 
D. 30 cm.. 
Answer = 25 cm

589. The maximum twisting moment a shaft can resist, is the product of the permissible shear stress and. 
A. moment of inertia. 
B. polar moment of inertia. 
C. polar modulus. 
D. modulus of rigidly.. 
Answer = polar modulus

590. For a simply supported beam with a central load, the bending moment is. 
A. least at the centre. 
B. least at the supports. 
C. maximum at the supports. 
D. maximum at the centre.. 
Answer = maximum at the centre.

591. For a given material Young's modulus is 200 GN/m2 and modulus of rigidity is 80 GN/m2. The value of Poisson's ratio is. 
A. 0.15. 
B. 0.2. 
C. 0.25. 
D. 0.3. 
Answer = 0.25

592. The ratio of the moment of inertia of a circular plate and that of a square plate for equal depth, is. 
A. less than one. 
B. equal to one. 
C. more than one. 
D. equal to 3π/16. 
Answer = equal to 3π/16

593. The deflection of any rectangular beam simply supported, is. 
A. directly proportional to its weight. 
B. inversely proportional to its width. 
C. inversely proportional to the cube of its depth. 
D. directly proportional to the cube of its length. 
Answer = inversely proportional to the cube of its depth

594. If a rectangular beam measuring 10 x 18 x 400 cm carries a unformly distributed load such that the bending stress developed is 100 kg/cm2. The intensity of the load per metre length, is. 
A. 240 kg. 
B. 250 kg. 
C. 260 kg. 
D. 270 kg. 
Answer = 250 kg

595. Influence lines are drawn for structures. 
A. of any type. 
B. statically determinate. 
C. pin-jointed truss. 
D. none of these.. 
Answer = of any type

596. A shaft turning 150 r.p.m. is subjected to a torque of 150 kgm. Horse power transmitted by the shaft is. 
A. π. 
B. 10 π. 
C. π2. 
D. 1/π. 
Answer = 10 π

597. A simply supported beam carrying a uniformly distributed load over its whole span, is propped at the centre of the span so that the beam is held to the level of the end supports. The reaction of the prop will be. 
A. half the distributed load. 
B. 3/8th the distributed load. 
C. 5/8th the distributed load. 
D. distributed load.. 
Answer = 5/8th the distributed load

598. The range within which a load can be applied on a rectangular column, to avoid any tensile stress, is. 
A. one-half of the base. 
B. one-fifth of the base. 
C. one-fourth of the base. 
D. one-fifth of the base. 
Answer = one-fifth of the base

599. In a beam, the neutral plane. 
A. may be its centre. 
B. passes through the C.G. of the area of cross-section. 
C. does not change during deformation. 
D. none of these.. 
Answer = does not change during deformation

600. When loads are applied proportionately to a frame structure containing its members in one plane, the structure is called. 
A. grid frame. 
B. plane frame. 
C. space frame. 
D. truss frame.. 
Answer = space frame

601. The shear stress at any section of a shaft is maximum. 
A. at the centre of the section. 
B. at a distance r/2 from the centre. 
C. at the top of the surface. 
D. at a distance 3/4 r from the centre. 
Answer = at the top of the surface

602. The region of the cross-section of a column in which compressive load may be applied without producing any tensile stress, is known as the core of the cross-section. In circular columns the radius of the core, is. 
A. one-half of the radius. 
B. one-third of the radius. 
C. one-quarter of the radius. 
D. one-fifth of the radius. 
Answer = one-quarter of the radius

603. A beam is said to be of uniform strength, if. 
A. B.M. is same throughout the beam. 
B. deflection is same throughout the beam. 
C. bending stress is same throughout the beam. 
D. shear stress is same throughout the beam. 
Answer = bending stress is same throughout the beam

604. The radius of gyration of a rectangular section is not proportional to. 
A. square root of the moment of inertia. 
B. square root of the inverse of the area. 
C. square root of the moment of inertia divided by area of the section. 
D. none of these.. 
Answer = none of these.

605. A reinforced concrete beam is assumed to be made of. 
A. homogeneous material. 
B. heterogeneous material. 
C. isotropic material. 
D. none of these.. 
Answer = heterogeneous material

606. If the rivets in adjacent rows are staggered and outermost row has only one rivet, the arrangement of the rivets, is called. 
A. chain riveting. 
B. zig-zag riveting. 
C. diamond riveting. 
D. none of these.. 
Answer = diamond riveting

607. Pick up the correct statement from the following :. 
A. A ductile material has large plastic zone. 
B. A brittle material has no plastic zone. 
C. A rigid material has no plastic zone. 
D. All the above.. 
Answer = All the above.

608. The number of points of contraflexure in a simple supported beam carrying uniformly distributed load, is. 
A. 1.0. 
B. 2.0. 
C. 3.0. 
D. 0.0. 
Answer = 0.0

609. The maximum bending moment due to a moving load on a simply supported beam, occurs. 
A. at the mid span. 
B. at the supports. 
C. under the load. 
D. anywhere on the beam. 
Answer = under the load

610. A three hinged parabolic arch hinged at the crown and springings, has a horizontal span of 4.8 m and a central rise of 1 m. It carries a uniformly distributed load of 0.75 tonne per metre over half left hand span. The horizontal thrust at the support will be. 
A. 10.8 tonnes. 
B. 1.08 tonnes. 
C. 1.8 tonnes. 
D. 0.8 tonnes. 
Answer = 1.08 tonnes

611. The length of a column, having a uniform circular cross-section of 7.5 cm diameter and whose ends are hinged, is 5 m. If the value of E for the material is 2100 tonnes/cm2, the permissible maximum crippling load will be. 
A. 1.288 tonnes. 
B. 12.88. 
C. 128.8 tonnes. 
D. 288.0. 
Answer = 12.88

612. If a three hinged parabolic arch carries a uniformly distributed load on its entire span, every section of the arch resists.. 
A. compressive force. 
B. tensile force. 
C. shear force. 
D. bending moment.. 
Answer = compressive force

613. In a three hinged arch, the shear force is usually. 
A. maximum at crown. 
B. maximum at springings. 
C. maximum at quarter points. 
D. varies with slope.. 
Answer = maximum at springings

614. An arch may be subjected to. 
A. shear and axial force. 
B. bending moment and shear force. 
C. bending moment and axial force. 
D. thrust, shear force and bending moment.. 
Answer = thrust, shear force and bending moment.

615. The law which states, "within elastic limits strain produced is proportional to the stress producing it", is known as. 
A. Bernoulli's law. 
B. Stress law. 
C. Hooke's law. 
D. Poisson's law. 
Answer = Hooke's law

616. The phenomenon of slow extension of materials having constant load, i.e. increasing with the time is called. 
A. creeping. 
B. yielding. 
C. breaking. 
D. none of these.. 
Answer = creeping

617. The maximum resistance against rotation, is offered by the weld at a point. 
A. most distant. 
B. least distant. 
C. at either end. 
D. centrally located.. 
Answer = most distant

618. For structural analysis of forces, the method refers to. 
A. moment-area-theorem. 
B. three-moment equation. 
C. Maxwell's reciprocal theorem. 
D. none of these.. 
Answer = moment-area-theorem

619. The reaction at the supports will be vertical to the plane of the support if the frame structure rests on. 
A. roller supports. 
B. free supports. 
C. hinged supports. 
D. all the above.. 
Answer = all the above.

620. The shear force on a simply supported beam is proportional to. 
A. displacement of the neutral axis. 
B. sum of the forces. 
C. sum of the transverse forces. 
D. algebraic sum of the transverse forces of the section. 
Answer = algebraic sum of the transverse forces of the section

621. An arch with three hinges, is a structure. 
A. statically determinate. 
B. statically indeterminate. 
C. geometrically unstable. 
D. structurally sound but indeterminate. 
Answer = statically determinate

622. Stress in members of statically determinate simple frames, can be determined by. 
A. method of joints. 
B. method of sections. 
C. graphical solution. 
D. all the above.. 
Answer = all the above.

623. While testing a cast iron beam (2.5 cm x 2.5 cm) in section and a metre long simply supported at the ends failed when a 100 kg weight is applied at the centre. The maximum stress induced is :. 
A. 960 kg/cm2. 
B. 980 kg/cm2. 
C. 1000 kg/cm2. 
D. 1200 kg/cm2.. 
Answer = 960 kg/cm2

624. When equal and opposite forces applied to a body, tend to elongate it, the stress so produced, is called. 
A. shear stress. 
B. compressive stress. 
C. tensile stress. 
D. transverse stress.. 
Answer = tensile stress

625. Stress in a beam due to simple bending, is. 
A. directly proportional. 
B. inversely proportional. 
C. curvilinearly related. 
D. none of these.. 
Answer = directly proportional

626. A cantilever carrying a uniformly distributed load W over its full length is propped at its free end such that it is at the level of the fixed end. The bending moment will be zero at its free end also at. 
A. mid point of the cantilever. 
B. fixed point of the cantilever. 
C. 1/4th length from free end. 
D. 3/4th length from free end. 
Answer = 3/4th length from free end

627. In rectangular columns (cross-section b x h), the core is a. 
A. rectangle of lengths b/2 and h/2. 
B. square of length b/2. 
C. rhombus of length h/2. 
D. rhombus of diagonals b/3 and h/3. 
Answer = rhombus of diagonals b/3 and h/3

628. The tensile force required to cause an elongation of 0.045 mm in a steel rod of 1000 mm length and 12 mm diameter, is (where E = 2 x 10^6 kg/cm^2). 
A. 166 kg. 
B. 102 kg. 
C. 204 kg. 
D. 74 kg. 
Answer = 102 kg

629. In a bar of large length when held vertically and subjected to a load at its lower end, its own-weight produces additional stress. The maximum stress will be. 
A. at the lower cross-section. 
B. at the built-in upper cross-section. 
C. at the central cross-section. 
D. at every point of the bar.. 
Answer = at the built-in upper cross-section

630. Struts are load carrying members of a frame structure which are subjected to. 
A. axial tension loads. 
B. axial compressive loads. 
C. torsional loads. 
D. transverse loads.. 
Answer = axial compressive loads

631. A solid cube is subjected to equal normal forces on all its faces. The volumetric strain will be x-times the linear strain in any of the three axes when. 
A. x = 1. 
B. x = 2. 
C. x = 3. 
D. x = 4. 
Answer = x = 3

632. n and j are numbers of members and joints in a frame. It contains redundant members if. 
A. n = 2j - 3. 
B. n = 3j - 2. 
C. n < 2j - 3. 
D. n > 2j - 3. 
Answer = n > 2j - 3

633. The materials which have the same elastic properties in all directions, are called. 
A. isotropic. 
B. brittle. 
C. homogeneous. 
D. hard.. 
Answer = isotropic

634. In a three hinged arch, the third hinge is generally kept at. 
A. crown of the arch. 
B. midpoint of the crown and left support hinge. 
C. midpoint of the crown and right support hinge. 
D. none of these.. 
Answer = crown of the arch

635. A bending moment may be defined as :. 
A. Arithmetic sum of the moments of all the forces on either side of the section. 
B. Arithmetic sum of the forces on either side of the section. 
C. Algebraic sum of the moments of all the forces on either side of the section. 
D. None of these.. 
Answer = Algebraic sum of the moments of all the forces on either side of the section

636. The property of a material by which it can be beaten or rolled into thin plates, is called. 
A. malleability. 
B. ductility. 
C. plasticity. 
D. elasticity.. 
Answer = malleability

637. If a constant section beam is subjected to a uniform bending moment throughout, its length bends to. 
A. a circular arc. 
B. a parabolic arc. 
C. a catenary. 
D. none of these.. 
Answer = a circular arc

638. A simply supported beam (l + 2a) with equal overhangs (a) carries a uniformly distributed load over the whole length, the B.M. changes sign if. 
A. l > 2a. 
B. l < 2a. 
C. l = 2a. 
D. l = 4a. 
Answer = l > 2a

639. The type of butt joints in common use, is :. 
A. single inverted V-butt joint. 
B. double V-butt joint. 
C. double U-butt joint. 
D. single V-butt joint.. 
Answer = single inverted V-butt joint

640. For structural analysis, Maxwell's reciprocal theorem can be applied to :. 
A. plastic structures. 
B. elastic structures. 
C. symmetrical structures. 
D. all the above.. 
Answer = elastic structures

641. The moment diagram for a cantilever carrying a concentrated load at its free end, will be. 
A. triangle. 
B. rectangle. 
C. parabola. 
D. cubic parabola.. 
Answer = triangle

642. In a shaft rotated by a couple, the shear force varies. 
A. from zero at the centre to a maximum at the circumference. 
B. from minimum at the centre of maximum at the circumference. 
C. from maximum at the centre to zero at the circumference. 
D. equally throughout the section. 
Answer = from zero at the centre to a maximum at the circumference

643. The section modulus of a rectangular light beam 25 metres long is 12.500 cm3. The beam is simply supported at its ends and carries a longitudinal axial tensile load of 10 tonnes in addition to a point load of 4 tonnes at the centre. The maximum stress in the bottom most fibre at the mid span section, is. 
A. 13.33 kg/cm2 tensile. 
B. 13.33 kg/cm2 compressive. 
C. 26.67 kg/cm2 tensile. 
D. 26.67 kg/cm2 compressive. 
Answer = 26.67 kg/cm2 tensile

644. The shape of the bending moment diagram over the length of a beam, carrying a uniformly increasing load, is always. 
A. linear. 
B. parabolic. 
C. cubical. 
D. circular.. 
Answer = cubical

645. When a rectangular beam is loaded longitudinally, shear develops on. 
A. bottom fibre. 
B. top fibre. 
C. middle fibre. 
D. every-horizontal plane.. 
Answer = every-horizontal plane.

646. The tension coefficient of any member is. 
A. force divided by the length. 
B. tension divided by the length. 
C. tension per unit area. 
D. tension in the member.. 
Answer = tension divided by the length

647. A steel rod of 2 cm diameter and 5 metres long is subjected to an axial pull of 3000 kg. If E = 2.1 x 10^6, the elongation of the rod will be. 
A. 2.275 mm. 
B. 0.2275 mm. 
C. 0.02275 mm. 
D. 2.02275 mm.. 
Answer = 0.2275 mm

648. If the width b and depth d of a beam simply supported with a central load are interchanged, the deflection at the centre of the beam will be changed in the ratio of. 
A. b/d. 
B. d/b. 
C. (d/b)^2. 
D. (b/d)^2. 
Answer = (b/d)^2

649. Strain energy of a member may be equated to. 
A. average resistance x displacement. 
B.  1/2 stress x strain x area of its cross-section. 
C.  1/2 stress x strain x volume of the member. 
D.  1/2(stress)^2 x volume of the member + Young's modulus E.. 
Answer =  1/2(stress)^2 x volume of the member + Young's modulus E.

650. If the stress in each cross-section of a pillar is equal to its working stress, it is called. 
A. body of equal. 
B. body of equal section. 
C. body of equal strength. 
D. none of these.. 
Answer = body of equal strength

651. The stress at which extension of a material takes place more quickly as compared to the increase in load, is called. 
A. elastic point. 
B. plastic point. 
C. breaking point. 
D. yielding point.. 
Answer = yielding point.

652. In a square beam loaded longitudinally, shear develops. 
A. on middle fibre along horizontal plane. 
B. on lower fibre along horizontal plane. 
C. on top fibre along vertical plane. 
D. equally on each fibre along horizontal plane. 
Answer = equally on each fibre along horizontal plane

653. The point of contraflexture occurs in. 
A. cantilever beams only. 
B. continuous beams only. 
C. over hanging beams only. 
D. all types of beams. 
Answer = over hanging beams only

654. A member which is subjected to reversible tensile or compressive stress may fail at a stress lower than the ultimate stress of the material. This property of metal, is called. 
A. plasticity of the metal. 
B. elasticity of the metal. 
C. fatigue of the metal. 
D. workability of the metal.. 
Answer = fatigue of the metal

655. The stress in the wall of a cylinder in a direction normal to its longitudinal axis, due to a force acting along the circumference, is known as. 
A. yield stress. 
B. longitudinal stress. 
C. hoop stress. 
D. circumferential stress. 
Answer = hoop stress

656. In a simply supported beam (l + 2a) with equal overhangs (a) and carrying a uniformly distributed load over its entire length, B.M. at the middle point of the beam will be zero if. 
A. l = 2a. 
B. l = 4a. 
C. l < 2a. 
D. l > a. 
Answer = l = 2a

657. At either end of a plane frame, maximum number of possible bending moments, are. 
A. one. 
B. two. 
C. three. 
D. zero.. 
Answer = zero.

658. During a tensile test on a ductile material. 
A. nominal stress at fracture is higher than the ultimate stress. 
B. true stress at fracture is higher than the ultimate stress. 
C. true stress at fracture is the same as the ultimate stress. 
D. none of these.. 
Answer = true stress at fracture is higher than the ultimate stress

659. Rankine-Golden formula accounts for direct as well as buckling stress and is applicable to. 
A. very long columns. 
B. long columns. 
C. short columns. 
D. intermediate columns. 
Answer = intermediate columns

660. Pick up the correct statement from the following :. 
A. The point through which the resultant of the shear stresses, passes is known as shear centre. 
B. In the standard rolled channels, the shear centre is on the horizontal line passing through and away from the C.G. beyond web. 
C. In equal angles, the shear centre is on the horizontal plane and away from the C.G., outside of the leg projection. 
D. All the above.. 
Answer = All the above.

661. In a three hinged arch, the bending moment will be zero. 
A. at right hinge only. 
B. at left hinge only. 
C. at both right and left hinges. 
D. at all the three hinges.. 
Answer = at all the three hinges.

662. The ratio of the tensile stress developed in the wall of a boiler in the circumferential direction to the tensile stress in the axial direction, is. 
A. 4.0. 
B. 3.0. 
C. 2.0. 
D. 1.0. 
Answer = 2.0

663. In a shaft shear stress intensity at a point is not. 
A. directly proportional to the distance from the axis. 
B. inversely proportional to the distance from the axis. 
C. inversely proportional to the polar moment of inertia. 
D. directly proportional to the applied torque.. 
Answer = inversely proportional to the distance from the axis

664. Along the neutral axis of a simply supported beam. 
A. fibres do not undergo strain. 
B. fibres undergo minimum strain. 
C. fibres undergo maximum strain. 
D. none of these.. 
Answer = fibres do not undergo strain

665. A joint of a frame is subjected to three tensile force P, Q and R equally inclined to each other. If P is 10 tonnes, the other forces will be. 
A. Q = 10 tonnes and R = zero. 
B. R + 10 tonnes and Q = zero. 
C. Q + R = 10 tonnes. 
D. Q and R each is equal to 10 tonnes.. 
Answer = Q and R each is equal to 10 tonnes.

666. Pick up the correct statement from the following :. 
A. The distance of the eccentric axial load from the C.G. beyond which tension develops, is known as kern distance. 
B. In visco-elastic material, stress-strain relation is dependent on time. 
C. An instropic material has different properties is different directions. 
D. All the above.. 
Answer = All the above.

667. Along the principal plan subjected to maximum principal stress. 
A. maximum shear stress acts. 
B. minimum shear stress acts. 
C. no shear stress acts. 
D. none of these.. 
Answer = no shear stress acts

668. A diagram which shows the variations of the axial load for all sections of the span of a beam, is called. 
A. bending moment diagram. 
B. shear force diagram. 
C. thrust diagram. 
D. stress diagram. 
Answer = thrust diagram

669. A member which does not regain its original shape after removed of load producing deformation is said. 
A. plastic. 
B. elastic. 
C. rigid. 
D. none of these.. 
Answer = plastic

670. The bending moment is maximum on a section where shearing force. 
A. is maximum. 
B. is minimum. 
C. is equal. 
D. changes sign.. 
Answer = changes sign.

671. Pick up the correct statement from the following :. 
A. The rate of change of bending moment is equal to rate of shear force. 
B. The rate of change of shear force is equal to rate of loading. 
C. neither (a) nor (b). 
D. both (a) and (b).. 
Answer = both (a) and (b).

672. A short masonry pillar is 60 cm x 60 cm in cross-section, the core of the pillar is a square whose side is. 
A. 17.32 cm. 
B. 14.14 cm. 
C. 20.00 cm. 
D. 22.36 cm. 
Answer = 14.14 cm

673. A rectangular log of wood is floating in water with a load of 100 N at its centre. The maximum shear force in the wooden log is. 
A. 50 N at each end. 
B. 50 N at the centre. 
C. 100 N at the centre. 
D. none of these.. 
Answer = 100 N at the centre

674. The following assumption is not true in the theory of pure torsion :. 
A. The twist along the shaft is uniform. 
B. The shaft is of uniform circular section throughout. 
C. Cross-section of the shaft, which is plane before twist remains plane after twist. 
D. All radii get twisted due to torsion.. 
Answer = All radii get twisted due to torsion.

675. The under mentioned type is simple strain. 
A. tensile strain. 
B. compressive strain. 
C. shear strain. 
D. All the above.. 
Answer = All the above.

676. The ratio of the effective length of a column and minimum radius of gyration of its cross-sectional area, is known. 
A. buckling factor. 
B. slenderness ratio. 
C. crippling factor. 
D. none of these.. 
Answer = slenderness ratio

677. Failure of riverted joints is due to. 
A. Tearing of the plates between the rivet hole and the edge of the plate. 
B. Tearing of plates between rivets. 
C. Shearing of rivets. 
D. All the above.. 
Answer = All the above.

678. Pick up the correct assumption of the theory of simple bending. 
A. The value of the Young's modulus is the same in tension as well as in compression. 
B. Transverse section of a beam remains plane before and after bending. 
C. The material of the beam is homogeneous and isotropic. 
D. All the above.. 
Answer = All the above.

679. The neutral axis of a beam cross-section must. 
A. pass through the centroid of the section. 
B. be equidistant from the top of bottom films. 
C. be an axis of symmetry of the section. 
D. none of these.. 
Answer = pass through the centroid of the section

680. If the beam is supported so that there are only three unknown reactive elements at the supports. These can be determined by using the following fundamental equation of statics. 
A. ∑H = 0. 
B. ∑V = 0. 
C. ∑H = 0; ∑H = 0. 
D. ∑H = 0; ∑V = 0; ∑M = 0. 
Answer = ∑H = 0; ∑V = 0; ∑M = 0

681. In a solid arch, shear force acts. 
A. vertically upwards. 
B. along the axis of the arch. 
C. perpendicular to the axis of arch. 
D. tangentially to the arch. 
Answer = perpendicular to the axis of arch

682. A three hinged arch is loaded with an isolated load 1000 kg at a horizontal distance of 2.5 m from the crown, 1 m above the level of hinges at the supports 10 metres apart. The horizontal thrust is. 
A. 1250 kg. 
B. 125 kg. 
C. 750 kg. 
D. 2500 kg. 
Answer = 1250 kg

683. For keeping the stress wholly compressive the load may be applied on a circular column anywhere within a concentric circle of diameter. 
A. d/2. 
B. d/3. 
C. d/4. 
D. d/8. 
Answer = d/4

684. A member is balanced at its end by two inclined members carrying equal forces. For equilibrium the angle between the inclined bars must be. 
A. 3°. 
B. 45°. 
C. 60°. 
D. 120°. 
Answer = 120°

685. To ascertain the maximum permissible eccentricity of loads on circular columns, the rule generally followed, is. 
A. middle half rule of columns. 
B. middle third rule of columns. 
C. middle fourth rule of columns. 
D. none of these.. 
Answer = middle fourth rule of columns

686. Beams of uniform strength are preferred to those of uniform section because these are economical for. 
A. large spans. 
B. heavy weights. 
C. light weights. 
D. short spans.. 
Answer = large spans

687. The moment diagram for a cantilever whose free end is subjected to a bending moment, will be a. 
A. triangle. 
B. rectangle. 
C. parabola. 
D. cubic parabola.. 
Answer = rectangle

688. Reactions at the supports of a structure can be determined by equating the algebraic sum of. 
A. horizontal forces to zero. 
B. vertical forces to zero. 
C. moment about any point to zero. 
D. all the above.. 
Answer = all the above.

689. Shear force for a cantilever carrying a uniformly distributed load over its length, is. 
A. triangle. 
B. rectangle. 
C. parabola. 
D. cubic parabola.. 
Answer = rectangle

690. If the width of a simply supported beam carrying an isolated load at its centre is doubled, the deflection of the beam at the centre is changed by. 
A. 2 times. 
B. 4 times. 
C. 8 times. 
D. 1/2 times. 
Answer = 8 times

691. For a stable frame structure, number of members required, is. 
A. three times the number of joints minus three. 
B. twice the number of joints minus three. 
C. twice the number of joints minus two. 
D. twice the number of joints minus one. 
Answer = twice the number of joints minus three

692. When a rectangular beam is loaded transversely, the maximum compressive stress develops on. 
A. bottom fibre. 
B. top fibre. 
C. neutral axis. 
D. every cross-section.. 
Answer = top fibre

693. In a continuous bending moment curve the point where it changes sign, is called. 
A. point of inflexion. 
B. point of contraflexture. 
C. point of virtual hinge. 
D. all the above.. 
Answer = all the above.

694. A beam of length L supported on two intermediate rollers carries a uniformly distributed load on its entire length. If sagging B.M. and hogging B.M. of the beam are equal, the length of each overhang, is. 
A. 0.107 L. 
B. 0.207 L. 
C. 0.307 L. 
D. 0.407 L. 
Answer = 0.207 L

695. A long vertical member, subjected to an axial compressive load, is called. 
A. a column. 
B. a strut. 
C. a tie. 
D. a stanchion. 
Answer = a column

696. The property by which a body returns to its original shape after removal of the force, is called. 
A. plasticity. 
B. elasticity. 
C. ductility. 
D. malleability.. 
Answer = elasticity

697. A shaft 9 m long is subjected to a torque 30 t-m at a point 3 m distant from either end. The reactive torque at the nearer end will be. 
A. 5 tonnes metre. 
B. 10 tonnes metre. 
C. 15 tonnes metre. 
D. 20 tonnes metre. 
Answer = 20 tonnes metre

698. The width b and depth d of a beam cut from a wooden cylindrical log of 100 cm diameter for maximum strength are :. 
A. b = 57.73 cm d = 81.65 cm. 
B. b = 81.65 cm d = 57.73 cm. 
C. b = 50.00 cm d = 50.00 cm. 
D. b = 40.00 cm d = 80.00 cm. 
Answer = b = 57.73 cm d = 81.65 cm

699. If the stress produced by a prismatic bar is equal to the working stress, the area of the cross-section of the prismatic bar, becomes. 
A. zero. 
B. infinite. 
C. maximum. 
D. minimum.. 
Answer = infinite

700. The section modulus of a rectangular section is proportional to. 
A. area of the section. 
B. square of the area of the section. 
C. product of the area and depth. 
D. product of the area and width. 
Answer = area of the section

701. The property of a material by which it can be drawn to a smaller section, due to tension, is called. 
A. plasticity. 
B. ductility. 
C. elasticity. 
D. malleability.. 
Answer = ductility

702. The distance between the centres of adjacent rivets in the same row, is called. 
A. pitch. 
B. lap. 
C. gauge. 
D. staggered pitch.. 
Answer = pitch

703. Columns of given length, cross-section and material have different values of buckling loads for different end conditions. The strongest column is one whose. 
A. one end is fixed and other end is hinged. 
B. both ends are hinged or pin jointed. 
C. one end is fixed and the other end entirely free. 
D. both the ends are fixed. 
Answer = both the ends are fixed

704. As the elastic limit reaches, tensile strain. 
A. increases more rapidly. 
B. decreases more rapidly. 
C. increases in proportion to the stress. 
D. decreases in proportion to the stress.. 
Answer = increases more rapidly

705. Every material obeys the Hooke's law within its. 
A. elastic limit. 
B. plastic point. 
C. limit of proportionality. 
D. none of these.. 
Answer = limit of proportionality

706. The maximum compressive stress at the top of a beam is 1600 kg/cm2 and the corresponding tensile stress at its bottom is 400 kg/cm2If the depth of the beam is 10 cm, the neutral axis from the top, is. 
A. 2 cm. 
B. 4 cm. 
C. 6 cm. 
D. 8 cm. 
Answer = 8 cm

707. The stress necessary to initiate yielding, is considerably. 
A. more than that necessary to continue it. 
B. less than that necessary to continue it. 
C. more than that necessary to stop it. 
D. less than that necessary to stop it.. 
Answer = more than that necessary to continue it

708. Strain energy of any member may be defined as work done on it. 
A. to deform it. 
B. to resist elongation. 
C. to resist shortening. 
D. all the above.. 
Answer = all the above.

709. The value of Poisson's ratio always remains. 
A. greater than one. 
B. less than one. 
C. equal to one. 
D. none of these.. 
Answer = less than one

710. For a beam having fixed ends, the unknown element of the reactions, is. 
A. horizontal components at either end. 
B. vertical components at either end. 
C. horizontal component at one end and vertical component at the other. 
D. horizontal and vertical components at both the ends.. 
Answer = horizontal and vertical components at both the ends.

711. The slenderness ratio of a vertical column of square cross- section of 10 cm side and 500 cm long, is. 
A. 117.2. 
B. 17.3. 
C. 173.2. 
D. 137.2. 
Answer = 173.2

712. A cast iron T section beam is subjected to pure bending. For maximum compressive stress to be three times the maximum tensile stress, centre of gravity of the section from flange side is. 
A. h/4. 
B. h/3. 
C. h/2. 
D. 2/3 h.. 
Answer = h/4

713. The effect of arching a beam, is. 
A. to reduce the bending moment throughout. 
B. to increase the bending moment throughout. 
C. nothing on the bending throughout. 
D. all the above.. 
Answer = to reduce the bending moment throughout

714. The phenomenon of slow growth of strain under a steady tensile stress, is called. 
A. yielding. 
B. creeping. 
C. breaking. 
D. none of these.. 
Answer = creeping

715. Hooke's law states that stress and strain are. 
A. directly proportional. 
B. inversely proportional. 
C. curvilinearly related. 
D. none of these.. 
Answer = directly proportional

716. A 8 metre long simply supported rectangular beam which carries a distributed load 45 kg/m. experiences a maximum fibre stress 160 kg/cm2. If the moment of inertia of the beam is 640 cm4, the overall depth of the beam is. 
A. 10 cm. 
B. 12 cm. 
C. 15 cm. 
D. 16 cm. 
Answer = 10 cm

717. A column is said to be of medium size if its slenderness ratio is between. 
A. 20 and 32. 
B. 32 and 120. 
C. 120 and 160. 
D. 160 and 180. 
Answer = 32 and 120

718. Ties are load carrying members of a frame, which are subjected to. 
A. transverse loads. 
B. axial tension loads. 
C. axial compressive loads. 
D. torsional loads.. 
Answer = axial tension loads

719. At either end of a plane frame, maximum number of possible transverse shear forces, are. 
A. one. 
B. two. 
C. three. 
D. four. 
Answer = one

720. The cross sections of the beams of equal length are a circle and a square whose permissible bending stress are same under same maximum bending. The ratio of their flexural weights is,. 
A. 1.118. 
B. 1.338. 
C. 1.228. 
D. 1.108. 
Answer = 1.118

721. When two plates butt together and are riveted with two cover plates with two rows of rivets, the joint is known as. 
A. lap joint. 
B. butt join. 
C. single riveted single cover butt joint. 
D. double riveted double cover butt joint.. 
Answer = double riveted double cover butt joint.

722. The moment diagram for a cantilever which is subjected to a uniformly distributed load will be a. 
A. triangle. 
B. rectangle. 
C. parabola. 
D. cubic parabola.. 
Answer = parabola

723. The areas of cross-section of a square beam and a circular beam subjected to equal bending moments, are same.. 
A. circular beam is more economical. 
B. square beam is more economical. 
C. both the beams are equally strong. 
D. both the beams are equally economical. 
Answer = square beam is more economical

724. For the same height, the bottom width for no tension,. 
A. for triangular section is more than rectangular section. 
B. for rectangular section is more than triangular section. 
C. for triangular section is same as that of a rectangular section. 
D. none of these.. 
Answer = for triangular section is same as that of a rectangular section

725. A beam is said to be of uniform strength, if. 
A. B.M. is same throughout the beam. 
B. shear stress is same throughout the beam. 
C. deflection is same throughout the beam. 
D. bending stress is same at every section along its longitudinal axis.. 
Answer = bending stress is same at every section along its longitudinal axis.

726. For a beam, if fundamental equations of statics are not sufficient to determine all the reactive forces at the supports, the structure is said to be. 
A. determinate. 
B. statically determinate. 
C. statically indeterminate. 
D. none of these.. 
Answer = statically indeterminate
Previous Post Next Post